Kapıdan satın alınan ürünler, gerekçesiz olarak 7 gün içinde iade edilebilir

Kayseri Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, tüketicilerin kapıdan yapılan satışlarda aldığı ürünleri, 7 gün içerisinde hiçbir gerekçe göstermeden iade etm

Kayseri Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, tüketicilerin kapıdan yapılan satışlarda aldığı ürünleri, 7 gün içerisinde hiçbir gerekçe göstermeden iade etme hakkı bulunduğunu söyledi.

Kayseri Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Kamil Akçadırcı, yaptığı yazılı açıklamada, kapıdan satışlarla ilgili olarak tüketicileri uyardı.

Okulların açılmasıyla son günlerde Kayseri dışından gelen bazı kişilerin kapıdan satış yaptıklarını aktaran Kamil Akçadırcı, şu bilgileri verdi: "Kapıdan satış yapanlar çekiliş ve benzeri gibi hediye vaatlerinde bulunarak mal satışı yapıyor. Genellikle ürünlerin pahalı fiyatla satılmak suretiyle tüketicinin borçlandırıldığını, satılan malların iadesinin kabul edilmediği gibi tüketiciden şikâyetler alıyoruz. Bu şikâyetlerin arttığını görüyoruz. Vatandaşlarımızca bazı korsan firmaların kapıdan satış yolu ile ürün satışı yaptıkları sözleşme düzenlemedikleri, satış sonrası üzerinde firmalarına ait hiçbir bilgi bulunmayan boş bir taksit ödeme kartı verdikleri, ödeme yapılmaması durumunda icraya verecekleri şeklinde tehditlerde bulundukları, ifade edilmektedir. Bu durumun tüketicileri huzursuz ettiği, aile içi kavgalara yol açtığı hatta boşanma nedenleri arasında yer aldığı müşahede edilmektedir."

Kamil Akçadırcı, kapıdan satışlarda malın teslim alındığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde kabul etmekte ya da hiçbir gerekçe göstermeden reddetmekte tüketicinin serbest olduğunu anımsatarak, "7 günlük süre dolmadan, sizden herhangi bir isim altında ödeme yapmanız veya sizi borç altına sokacak herhangi bir belge imzalamanız istenemez. Yaptığınız yazılı sözleşmeyi iyi okuyunuz, bir nüshasını alınız, ödeme planını isteyiniz ve sözleşme tarihini mutlaka kendi el yazınızla yazınız. Sözleşmede 16 punto koyu siyah harflerle yazılmış 'cayma bildiriminin' bulunup bulunmadığını kontrol ediniz. Cayma hakkınızı kullanmak istemeniz durumunda talebinizi satıcıya bildiriniz. Satıcı sizin cayma bildiriminizin kendisine ulaştığı andan itibaren 20 gün içerisinde malını geri almakla yükümlüdür. Tüketici malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir." dedi.

Konunun hakem heyetlerine de taşındığını anlatan Akçadırcı, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Satın aldığınız mal ile ilgili olarak satıcı tarafından yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda, ikamet ettiğiniz veya malı satın aldığınız yerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne ya da mal bedeli 938,75 TL'nin üzerinde ise Tüketici Mahkemesi'ne bir dilekçe ile müracaatta bulununuz. Sipariş vermediğiniz halde adresinize gönderilen malları kabul etmeyiniz. Çünkü daha sonra bu mallar için ödeme yapmak zorunda bırakılabilirsiniz. İhtiyacınız olmayan hiçbir malı kapıdan satın almayınız. Tüketicilerimiz kapıdan satış yolu ile yapılan satışlar ve diğer tüketici şikâyetleri ile ilgili olarak sorunlarının çözümü ve detaylı bilgi alabilmek amacı ile ALO 175 Tüketici Bilgilendirme Hattı'nı arayabilecekleri gibi İl Müdürlüğümüze bizzat başvuruda bulunabilirler."