3 kişi virüs kurbanı

Manisa, Aydın, İzmir, Isparta ve Sakarya'da görülen Batı Nil ateşi, sivrisineklerle bulaşıyor, belirti göstermeden ilerliyor ve bağışıklık sistemi düşük kişileri hedef alıyor. Ölenlerin ikisi 70 yaşın üstünde, iki hasta daha tedavi altında



Manisa, Aydın, İzmir, Isparta ve Sakarya'da görülen Batı Nil ateşi, sivrisineklerle bulaşıyor, belirti göstermeden ilerliyor ve bağışıklık sistemi düşük kişileri hedef alıyor. Ölenlerin ikisi 70 yaşın üstünde, iki hasta daha tedavi altında

Sağlık Bakanlığı, sivrisineklerden bulaşan öldürücü 'Batı Nil virüsü' hastalığına Türkiye'de de rastlandığını açıkladı. Manisa, Aydın, İzmir, Isparta ve Sakarya'da 7 kişinin yakalandığı Batı Nil Ateşi sebebiyle 3 kişi hayatını kaybetti. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, halen iki hastanın hastanede takip altında olduğunu söyleyerek, 'Ölen hastaların altta farklı hastalıkları ve ileri yaş mevcuttu' dedi.
7 vakanın Batı Nil ateşi hastalığına ilişkin bir salgının söz konusu olmadığını gösterdiğine dikkat çeken Ertek, hastalığın kurak ve sıcak yaz aylarında sivrisineklerin aktif olduğu bölgelerde yaşandığını söyledi. Sonbaharla birlikte havaların soğumasıyla riskin azaldığını da anlatan Doç. Dr. Ertek, şöyle konuştu:
'İnsanlar için geliştirilen bir aşısı yok. Aşı ile ilgili çalışmalar başladı. Batı Nil virüsünün de bulaşma yolu da culex cinsi sivrisinekler yüzde 99 ihtimalle. Ölenlerin sivrisinek ısırması yüzünden öldüğünü yazmak doğru olmaz. Ancak sivrisineklerden uzak durulmalıdır. Kapı ve pencerelerde önlemler alınması gerekir. Manisa bölgesindeki sineklerde de bu virüsün incelenmesi için çalışma başlatıldı.'
Ertek, hastalığın yaşandığı Yunanistan ve Rusya gibi bunun görüldüğü ülkelerde, at ve kuş ölümlerinin bir ön belirti olarak sıkça görülmesi sebebiyle hem Tarım ve Köyişleri Bakanlığı hem de Çevre ve Orman Bakanlığı'na uyarıda bulunduklarını da anlattı.

HEDEF SİVRİSİNEK
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Akın virüsün bulaşmasının sivrisineklerin yaşam alanlarının ortadan kaldırılmasıyla önlenebileceğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Hürrem Bodur ise bu enfeksiyonun insandan insana geçiş gösteren bir hastalık olmadığına, solunum yoluyla bulaşmadığına dikkat çekti.

HAMİLE, YAŞLI VE ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA
- Yaygın olarak ateş, baş ve kas ağrıları, iştah kaybı, bulantı, kusma, ishal, ciltte kızarıklık, lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtiler gösteren Batı Nil virüsü, sivrisinekler aracılığıyla memelilere bulaşıyor. 
- Kan yoluyla, organ ve doku nakliyle de bulaşan virüs, normal koşullarda kendini göstermiyor ve çoğu zaman farkına varılmadan atlatılıyor.
- Yaşlılar, çocuklar, hamileler ve AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf olanlarda beyin iltihaplanmasına ya da beyni ve omuriliği çevreleyen zarlarda iltihaplanmaya yol açabiliyor.

Türkan YILMAZER