'Memur Kemal Efendi'ye bir itiraz da memurlardan!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Isparta mitinginde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için söylediği, "Memur Kemal Efendi" benzetmesi için memur sendikalarından tepki geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Isparta mitinginde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için söylediği, "Memur Kemal Efendi" benzetmesi için memur sendikalarından tepki geldi.


ANKARA - Sendikalar, Erdoğan’ın "Memur Kemal Efendi" sözü ile binlerce memura haksızlık ettiği görüşünü savundu. Konuya ilişkin sendika temsilcilerinin görüşleri şöyle:

KESK Genel Başkanı Sami Evren:

"Bir defa biz de kendimizi memur olarak görmeyiz; kamu emekçisi, kamu çalışanı olarak görüyoruz. Referandum tartışmalarında belirli tanımlamalarla kamuoyunda yaratılan bu polemik neyin nereye vardığını göstermesi bakımından tahmin edilmeyecek ölçüde insanları rencide etmektedir. Tabi orada memur kavramında bir küçümseme var. Ama sayın Başbakan ilk defa bunu yapmıyor.

Toplumun değişik kesimlerini zaman zaman hep küçümsemiştir. Kamu çalışanları, memurlar açısından küçümseme olayı doğru değildir. Bu insanlar onurlarıyla yaşayan, onurlarıyla ayakta kalmaya çalışan ücretli insanlardır. Bu insanların bu ülkenin Başbakanı tarafından küçümsenmesini onaylamak mümkün değil, doğru da değil. Dolayısıyla kamu emekçilerini, memurların Anayasa tartışmalarında kimse malzeme yapma hakkına sahip değildir."

Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş:

"Başbakan Erdoğan daha öncede memurları yan gelip yatmakla suçladı. Sorunları memurlara yükleyen memuru sevmeyen bir anlayış var. Bu anlayış Isparta mitinginde tekrar devleşti. Ne acıdır ki; bu anlayış siyasi parti Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu adında tezahür etti. Ve anlaşılan o ki; aşağılama maksadıyla söylenmiş.

Böyle bir şey söylemek ne Sayın Başbakanın hakkı ne de haddi. Ümit ediyorum ki, Sayın Başbakan bu sözlerini en kısa sürede düzeltir. Başbakanın mesai arkadaşları da memurdur. 72 milyona hizmet eden 2,5 milyon memur var. Sayın Başbakanını düzeltmesini, özür dilemesini bekliyoruz. Bu sözleri kamuoyu vicdanı da değerlendirecek ve Sayın Başbakanın memur sevmeyen anlayışı tarihe geçecektir."

BASK Genel Başkanı Resul Akay:

"Başbakanın "Kemal Efendi" tabiri küçümseme, hafife alma amacıyla söylemiş olduğu çok net. Ancak icraatlarını memurlarla başarmaktan başka şansı olmayan Başbakan maiyetinde çalışan insanların ismiyle bir başkasını hakir görmesi küçük görmesi büyük bir talihsizlik. Sayın Başbakanın memurlardan özür dilemesi gerekir. Eğer muhatabına bir eleştiri yapacaksa, başka kelimeler seçmesi lazım."

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu:

"Platformlarda özgür iradesiyle seçilip gelemeyen eski genel başkanının başına gelenlerden dolayı bilinçli bir kumpasın içerisinde yer alan ya da yer almasa bile o kumpasın kurulmuş olmasından da gelişen olaylardan medet uman bir Kemal gibi algıladım. Sayın Kılıçdaroğlu’nun geldi geleli söylediklerinde müthiş bir zikzak var. ’Bizim zamanımızda üniversiteli kızların baş örtüsü sorunu olmayacak’ dedi. Yarım saat sonra ’baş örtülü kızlar üniversiteye girecek demedim’ dedi. Sayın Kılıçdaroğlu terörle ve diğer konularda kurduğu ciddi bir Cumhuriyet Halk Partisi’nden beklenen beyanatlar çıkıyor. Ama arkası bir türlü gelmiyor. Ben burada memura, memur üzerine değil de; memur devletin memuru, orada da Kemal Kılıçdaroğlu’nun arkasında değişik devlet var gibi bir algı edindim." (anka)