Kavrulan Adana'da Buharla Serinletilen Kafe

Hava sıcaklığının mevsim normalinin üzerinde seyrettiği Adana'da, bir kafe işletmecisi şebeke suyunu buharlı sisteme çevirerek müşterilerin serin bir ortamda oturmasını sağladı.

Yazları aşırı sıcak geçen Adana'da Basra'dan gelen sıcak ve nemli hava daha etkili oluyor. Sıcaklığın 40 dereceye yükseldiği, nemin ise yüzde 90'lara ulaştığ Adana'da hissedilen sıcaklık bir haftadır 50 derecenin altına düşmüyor. Bu nedenle Adana'da yaşayan vatandaşlar nefes almakta bile güçlük çekiyor. Adanalılar genelde yazları yaylaya ve denize akın ederken dışardan Adana'ya gelenler ise bir hayli zor anlar yaşıyor.
Arkadaşlarıyla kafeye gitmek isteyen gençler ise soğuk bir ortam bulmak için çaba harcıyor. Ancak gençlerin bu çabasına bir kafe işletmecisi çare bulmuş bile. Aşırı sıcaklar nedeniyle müşteri bulamayan kafe işletmecisi günlerce düşündükten sonra her yere klima taktırdı ama yine de serin bir ortam sağlayamadı. Ardından genellikle Arap ülkelerinde kullanılan buharlı sistem akıllarına geldi. Kafe işletmecisi Tufan Şimşek, kafeye gelen şebeke suyunu bir motora bağlamak suretiyle borular vasıtasıyla bahçeye
getirip, müşterilerinin üzerine buhar püskürterek serinletiyor.
Şimşek, Adana'nın yazları çok sıcak olduğunu ve bu nedenle müşteri kaybına uğradıklarını belirterek, "Bu yıl havalar daha da sıcak gidiyor. Ne yaptıysak sıcağa çözüm bulamadık. Geçenlerde hissedilen sıcaklık 70 dereceye kadar çıktı. Bunun için buharlı serinleme sistemini denedik. Baktık müşteriler bundan memnun kaldı. 2 saniyede bir şebeke suyundan gelen suyu buhar halinde püskürmesiyle müşterilerimiz serin bir ortama kavuşuyor. Bu serinlik kafemizin girişinden itibaren kendini gösteriyor. Klimadan
alamadığımız randımanı buhar sisteminden aldık. Ardık hem müşteriler memnun hem de biz memnunuz" dedi.
Kayseri'de Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü 3. sınıf öğrencisi Leman Üstündağ(23), Adana'ya memleketi olduğu için yazın gelmek zorunda kaldığını ancak kavurucu sıcaklar nedeniyle arkadaşlarıyla bir yerde oturamadığını belirterek, "Evden klimanın altından hiç dışarı çıkamazken arkadaşlar bu kafenin serin olduğunu söyledi. Ben de hemen geldim. Gerçekten buharlı sistemle kafenin her tarafı çok serin. Adana çok sıcak ama burası çok serin" diye konuştu.
Üstündağ, arkadaşlarıyla kafeye geldikten sonra sıcaktan bunaldığı için kafenin girişinde dakikalarca püskürtülen buharın altında kalarak serinlemeye çalıştı.