Bülent Arınç: Yeni bir anayasa yapmaya hem yasal hem psikolojik engeller var

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'gide gide' anayasanın tamamını değiştireceklerini ancak şimdilik 'gıdım gıdım' gittiklerini söyled

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'gide gide' anayasanın tamamını değiştireceklerini ancak şimdilik 'gıdım gıdım' gittiklerini söyledi. Arınç, "Buna mecburuz, çünkü yeni bir anayasa yapmaya hem yasal, hem psikolojik engeller var." dedi.

Bursa'da, Yıldırım ilçe belediyesi Bayrak alanında düzenlenen iftar yemeğine katılan Arınç, yemeğin ardından kalabalığa seslendi. Anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesine götürülmesiyle, mahkemenin esasa girerek değişikliği incelediğini hatırlatan Arınç, mahkemenin anayasaya aykırılık olmadığı kararını verdiğini kaydetti.

"TARANGUKUK HİKAYELERİ ANLATMAYA NE GEREK VAR"

Sandığın milletin önüne geldiğini aktaran Arınç, şöyle konuştu: "Şimdi telaş etmeye, korkmaya, hayali senaryolar uydurmaya, felaket senaryoları kurmaya gerek var mı. Anayasa yargısal denetimini yapmış, gayet güzel. Hatta kendi yapısını değiştiriyoruz Anayasa Mahkemesinin 11 asıl, 4 üyeyi, 17 üyeye çıkartıyoruz. 3 tanesini de meclis seçecek. Anayasa mahkemesi 'çok iyi oldu, elinize sağlık olsun' diyor. HSYK'nın yedi üyesi var. 5'i Yargıtay ve Danıştay'dan gelen arkadaşlar. 15 bin tane kürsü hakimi var bir tane temsilcisi yok. 7'yi, 22 yaptık. 22'nin içine de 10 tane kürsü hakimlerinin seçeceği hakim arkadaşlarından koyduk ki tarafsızlık olsun.

Anayasa mahkemesi, 'işte demokrasi budur, çoğulculuk budur' diyor. O zaman niye bizi korkutuyorsunuz siz. Ne var bu anayasa oylamasına giderken, tarangukuk hikayeleri anlatmaya, öldük bittik diye bağırmaya, tehdit etmeye, başka senaryoları gündeme getirmeye, terör örgütü ile yok konuşuldu, pazarlık yapıldı demeye, birilerini tahrik etmeye ne gerek var."

"ANAYASANIN TAMAMINI DEĞİŞTİRECEĞİZ AMA..."

Yaptıklarını 'basit bir anayasa değişikliği' olarak nitelendiren Arınç, anayasanın Allah yapısı değil, kul yapısı olduğunu dile getirdi. İlk 3-4 maddesinin dışındaki maddelerin tamamının değiştirilebileceğine işaret eden Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "82'den bu yana 70 maddesi değişmiş. Şimdi 26'sı değişecek. Aslında gide gide hepsi değişecek de, şimdi böyle gıdım gıdım yapıyoruz. Mecburuz, çünkü yeni bir anayasa yapmaya hem yasal hem psikolojik engeller var. Aslında Türkiye, kendi sivil ve demokrat anayasasını parlementosunda yapması lazım. Buna teşebbüs ettik, çalıştık ama önümüze engeller geldi."

-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİN ALFABESİ-

15'ince maddenin değişmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Arınç, Türkiye'de 5 yılda bir muhtıra, 10 yılda bir ihtilal beklendiğini dile getirdi. Şimdi artık beklentilerin boşa çıktığını ifade eden Arınç, "Türkiye yeni bir Türkiye, Türkiye çağdaş ve demokratik bir Türkiye. Artık darbe olmayacak, cunta olmayacak, muhtıra olmayacak, sivil iradeye müdahale olmayacak, demokrasi bütün kuralları ile işleyecek. Yaptığmız anayasa değişikliğinin alfabesi bu." diye konuştu.

Arınç, şuan değişikliğe karşı çıkan muhalefet partilerine, "Bunlara niye karşı çıkıyorsunuz, bunları şimdi değizmezsek, siz de gelseniz, siz de değişmek zorunda kalacaksınız." diye seslendi.