Bakan Şimşek: Sürdürülebilir büyüme için anayasa girişimci dostu olmalı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 12 Eylül günü referanduma sunulacak anayasa paketinin Türkiye ekonomisi için önemine vurgu yaparak "Sürdürülebilir büyüme

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 12 Eylül günü referanduma sunulacak anayasa paketinin Türkiye ekonomisi için önemine vurgu yaparak "Sürdürülebilir büyüme için anayasa girişimci dostu olmalı." dedi.

Kuveyt Türk'ün ilk sukuk ihracı dolayısıyla İstanbul'da verdiği iftar programına katılan Mehmet Şimşek, 12 Eylül günü referanduma sunulacak anayasa paketiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Şimşek, hukuki davaların uzun bir zamana yayılmasından dert yanarken "Bu durum iş aş üretenler için önemli bir darboğazdır. Bakın davaların süresini indirmek adına yeni adliye sarayları açtık, istihdamı artırdık. Ama yetmiyor. Kuşku yok ki yargıda köklü bir reform yapılmalı." ifadelerini kullandı.

Anayasa paketiyle yargı denetimini genişlettiklerinin altını çizen Maliye Bakanı, şöyle devam etti:

"Biz, bağımsız ama tarafsız bir yargı istiyoruz. 12 Eylül'de referanduma sunacağımız metin bu anlamda önemlidir. Milli iradenin yansıması bakımından önemli bir adımdır. Bakınız bir mahkeme şeker üretiminin miktarına karar veriyor. 'Siz şeker fabrikalarını tam kapasiteyle çalıştıracaksınız.' diye ısrar ediyorlar. Üretimi artırdık diyelim ancak kime satacaksınız. Üretim oranı belli alıcının istemi belli. Dolayısıyla mahkemeler kendilerini parlamentonun, hükümetin yerine koymamalı. Yoksa başka yönetim biçimlerini tartışıyor oluruz. Anayasa değişiklikle yerindelik denetimine son vereceğiz. Ülkemizde anayasayla ilgili yürütülen tartışmalar maalesef iktidar oylaması çerçevesinde gidiyor. Bu da bence büyük bir talihsizliktir."

Makro reformların yanı sıra hukuki yenilikleri de önemli gördüklerinin aktaran Mehmet Şimşek, Türkiye'yi atağa kaldırmak adına köklü anayasal değişiklikler yapılması gerektiğini vurguladı. Dünyanın önde gelen ekonomilerinin hukukunun da ileri seviyelerde olup zamanını yakaladığını anlatan Şimşek, "İkinci nesil reformlar ve sürdürülebilir büyüme için anayasa, girişimci dostu olmalıdır. Türkiye önemli bir dönüm noktasında. Öngörülebilir ülke olacak. Daha iyi işleyen bir hukuk sistemi oluşacak." dedi.

"TÜRKİYE, AVRUPA ÜLKELERİNİ YAKALAYACAK"

Sözü ekonomiye getiren Mehmet Şimşek, Türkiye'nin rekor kırıp Avrupa ülkelerini yakalayacağını savundu. Türkiye'nin önemli oranda büyüdüğüne ve büyüyeceğine işaret eden Bakan Şimşek, şu görüşleri dile getirdi:

"Ülke olarak yılın ilk yarısında yüzde 10'lar seviyesinde büyüdük. Üçüncü çeyrekte momentum kaybı yok. Türkiye, sene sonunda ekonomik krizin etkilerini bertaraf edecek ölçüde büyüyecek. Ülkemiz derin bir kriz sonrası atılım yaptı. Bunun devamlılığıyla ilgili soru işaretleri var. Bakın Türkiye'nin yaptığı atılım belli temellere dayanıyor. Bir defa çok sıhhatli bir bankacılık sektörü var. Hane halkının finansal yapısı son derece iyi. Kamu finansman dengesinde geçici bir bozulma görünse de sıkı bir tamirat başladı. Özel sektörün bilanço yapısı da iyi. Yani Büyüme devam edecek. Ancak şunu da unutmayalım biz büyümeyle birlikte istihdamın da önünü açtık. Son 1 yılda 1,6 milyon istihdam yarattık. İstihdam kriz öncesi döneme geriledi. Yüzde 11'lere kadar indi. "

Büyümenin istihdam getirdiği takdirde sürdürülebileceğini belirten Mehmet Şimşek, şunları kaydetti:

" Türkiye kriz sürecinde dünyadan önemli ölçüde ayrıştı. Bunu son 8 yıl içinde atılan adımlara borçluyuz. Şimdi biz daha fazla iş gücünü kullanıyoruz. Verimliliği artırıyoruz. Milli gelirimizi 10 bin dolar seviyesine yeniden getireceğiz. Bu önemli bir kazanımdır. Az ülke bunu başarır. Türkiye karşı karşıya kaldığı derin krize rağmen kriz öncesi döneme süratli şekilde dönmektedir. Bu, Türkiye'nin köklerinin kuvvetlendiğinin işaretidir. Biz doğruları uygulamaya devam edeceğiz. Hedeflerimizin üzerinde gidiyoruz. Kredibilite bizim için önemli. Çıkış stratejisini açıklayan ilk ülkelerden biriyiz. Kısa vadede ne gerekiyorsa onu yapıyoruz. Bütçe açıklarını makul seviyeye, makul zamanda indireceğiz."