Türk kökenli Bakan Özkan'ın göçmenlerin yerel seçimlerde oy kullanmasına karşı çıkması tepki çekti

Alman Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Memet Kılıç, Aşağı Saksonya Entegrasyon Bakanı Aygül Özkan'ın göçmenlerin yerel oy kullanma hakkını reddet

Alman Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Memet Kılıç, Aşağı Saksonya Entegrasyon Bakanı Aygül Özkan'ın göçmenlerin yerel oy kullanma hakkını reddetmesine tepki gösterdi. Kılıç, göçmen çocuğu bakanın üç aydır Almanya'da yaşayan AB vatandaşlarına verilen hakkı kırk yıldır yaşayan göçmenlere görmediğini dile getirdi.

Aşağı Saksonya'nın Hıristiyan Birlik Partili Entegrasyon Bakanı Aygül Özkan'ın Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olmayanlara yerel seçim hakkı tanınmamasını savunan açıklamalarına Yeşiller Partisi Federal Milletvekili ve Göç ve Entegrasyon Sözcüsü Memet Kılıç tepki gösterdi. Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, "Anlaşılan, örnek göçmen çocuğu sayın Özkan'ın kendine güveni eksilmiş. Açıklamalarında göçmenlerle dayanışmanın emaresi yok. Adetâ 'benden sonrası tufan' diyen, sayın bakan, Almanya'da yaşayan göçmenlerin yerel seçim hakkına sahip olmalarını bile tahayyül edemiyor." ifadelerini kullandı.

Almanya'da üç ay kalan AB vatandaşlarının yerel seçimlere katılabilirken, 40 yıldır aynı muhitte yaşayan ancak AB vatandaşı olmayanların bu haktan mahrum olduğunu hatırlatan milletvekili Kılıç, "Bu haksızlık artık ortadan kaldırılmalı." dedi.

Finlandiya, Lüksemburg, İsveç, Danimarka, Belçika ve Hollanda gibi birçok Avrupa ülkesinde göçmenlerin yerel seçimlerde oy kullanmasının gayet normal karşılandığını söyleyen Kılıç, "Almanya'da da yabancı vergi mükellefleri örneğin ikamet ettikleri bölgede vergilerinin nasıl kullanılacağı konusunda söz hakkı sahibi olmalı." açıklamasını yaptı. Kılıç, bakan Özkan'ın açıklamalarına bakıldığında kendisi için bakanlık koltuğunun göçmenlere adil davranılmasından daha çok önem taşıdığını dile getirdi.

Aşağı Saksonya Entegrasyon Bakanı Aygül Özkan, AB ülkelerinden gelmeyen göçmenlerin yerel seçimlere katılmamasına ilişkin açıklamada bulunmuş, seçim hakkının vatandaşlığa bağlı olduğunu savunmuştu. Seçim ve vatandaşlık kanunlarının birbirinden bağımsız şekillendirilmesi durumunda hukuki sorunlar doğacağını iddia eden bakan Özkan, diğer taraftan da bilincin keskinleştirilmesinin söz konusu olduğunu söylemişti. "Alman vatandaşlığına geçtiğim takdirde bütün hakları ve yükümlülükleri de üstlenmiş olurum." diyen bakan, çifte vatandaşlığa da karşı çıkmış, bir ülkeyi kendine memleket seçen insanın bunu ilk olarak o ülkenin vatandaşlığına geçerek gösterebileceğini söylemişti.