Vali Okutan'dan hayırseverlere: Derslik sorununu çözün, tarlada çalışan bir öğrenci bile kalmayacak

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, ilde öğrenci sayısının çok fazla olduğunu belirterek, okullarda derslik sıkıntısı çekildiğini söyledi. Vali Okutan, okul

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, ilde öğrenci sayısının çok fazla olduğunu belirterek, okullarda derslik sıkıntısı çekildiğini söyledi. Vali Okutan, okullardaki derslik sorununun çözülmesi halinde tarlada çalışan öğrenci kalmayacağını savundu.

Şanlıurfa'da ''Kızlar Okullaşıyor Projesi'' kapsamında GAP Kız Teknik ve Meslek Lisesi törenle açıldı. Kampanyanın tanıtımının da yapıldığı törende, 'Tarladan Okula' kampanyası çerçevesinde 8 bin öğrencinin okula getirildiği vurgulandı. Şanlıurfa'nın 2003 yılında 260 bin olan öğrenci sayısının 2010'da 524 bine çıktığı, bu sayının ise İzmir'den sonra il bazında ikinci sırada geldiği belirtildi. Hükümetin çalışmalarıyla derslik sayısının iki kat arttırılmasına rağmen ilde derslik sıkıntısının bitirilemediğine vurgu yapıldı.

Milletvekili, işadamı, veli ve birçok vatandaşın da katıldığı törende konuşan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, ildeki öğrenci sayısının çok fazla olduğunu belirtti. Bir okulda 4 bin 800 öğrencinin okuduğunu aktaran Vali Okutan, bu sayının birçok ilçe nüfusundan bile fazla olduğunu belirterek derslik sıkıntısı yaşadıklarını ifade etti.

"4 bin 800 öğrencinin bir anda eğitim gördüğü bir okulda öğretmen ve müdür olsa ne yazar olmasa ne yazar" diyen Vali Okutan, eğitimden çok inşaatlarla uğraştığını kaydetti.

Vali Nuri Okutan, Şanlıurfa'nın tarihte kültürel anlamda önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yürütülen projelerle çok daha iyi yerlere geleceğini ifade etti.

Her yıl kentte 55 bin öğrencinin okul için kayıt yaptırdığını belirten Okutan, ''Kentimizde sınıf başına düşen öğrenci sayısı 53'tür. Eğitim konusunda Türkiye ortalamasını yakalamak için 10 bin dersliğe ihtiyacımız var."dedi.

Okul eksikliğini gidermek için vatandaşın büyük destekler sunduğunu kaydeden Okutan, her yıl bin derslik yapılarak ortalamanın yakalanabileceğini söyledi.

Okutan şöyle devam etti: "En azından her yıl bin derslik eğitime katılmalıdır. Geçen yıl bin civarında derslik kazandırdığımız ilimize bu yıl 700 derslik daha kazandırmayı planlıyoruz. Bu dersliklerimizin tamamı devlet desteğiyle yapılmadı. Bunların yapımında kimi öğretmenlerimizin maaşları, tarım işçiliği yaparak geçimini sağlayan vatandaşlarımızın ve hayırsever hemşehrilerimizin büyük destekleri var. Kendilerine yürekten teşekkür ediyorum. Ancak bu çalışmalarımıza devam etmek zorundayız.''

Şanlıurfa'nın tarım, kültürel zenginlik alanındaki zenginliğine rağmen sosyal gelişmişlikte çok geride olduğunu söyleyen Okutan, Urfa'da 350 bin kişinin okuryazar olmadığını, bu rakamın da çok incitici bir olduğunu ifade etti.

"EĞİTİMİN GERİ KALMASINDA SUÇLU ARAMAK İSTEMİYORUM"

Eğitimin geri kalmasında suçlu aramak istemediğini kaydeden Okutan, "birbirimizde suçlu ararsak birbirimizi incitiriz. Ancak şimdilik bu sorumluluğu kendimde buluyorum. Ama yinede kara bir tablo çıkarmak istemiyorum. Okul öncesi eğitim kampanyası çerçevesinde yaptığımız çalışmalarla okul öncesinde yüzde 22'den yüzde 74'e çıkarak Türkiye'nin ilk 5 ili arasına girdik. Çalışınca başarılamayacak bir sorunun olduğunu düşünmüyorum. Bu kampanyada da aynı başarıyı sağlayacağız." ifadelerine yer verdi.

Eğitim kampanyasına herkesin destek vermesi gerektiğini vurgulayan Vali Okutan, eğitim sıkıntılarının aslında çok büyük olmadığına inandığını dile getirdi.

Herkesin ilini taşın altına koyması durumunda üstesinden gelineceğini vurgulayan Okutan, el ele verilerek biran önce derslik sorununun çözülmesi gerektiğine inandığını ifade etti.

Vali Okutan şunları kaydetti: ''Derslik sorunumuz çözülsün, okul döneminde bir tane pamuk toplayan öğrenciye rastlanmayacaktır. Söz veriyorum. 'Derslikleri çözelim, ondan sonra okullaşalım' mantığı yanlıştır. İkisi birlikte yürütülmelidir. Buradan tüm halkımızdan ve yetkililerimizden bu çalışmalarımıza destek vermesini istiyorum. Kentimizde duyarlı ve hassas insanımızın sayısının çok fazla olduğunu herkes biliyor.''

Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Eğitim Genel Müdürü Hasan Kaplan ise Şanlıurfa'nın halen eğitim alanında istenilen başarıya ulaşamadığını ifade ederek, özellikle nitelikli eğitime önem verilmesi gerektiğini söyledi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman da özellikle eğitim ve diğer yatırım ve gelişmelerin dikkate alınarak önümüzdeki gönlerde yapılacak referandum için oy kullanılmasını istedi.

Eyyubiye Mahallesi'nde yapılan törende, eğitimin önemini anlatan iki skeç de sahnelendi. Kız çocuklarının okula gönderilip gönderilmemesi durumunda aile içi reflekslerin anlatıldığı skeç izleyenlerden alkış aldı. Konuşmaların ardından açılışı gerçekleştirilen okul, katılımcılar tarafından gezildi.

Törene, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Emin Önen, Müfit Yetkin, Çağla Aktemur Özyavuz, Milli Eğitim Müdürü Hanifi Şahin ile vatandaşlar katıldı.