Napolyon Kirazı Dalda Kaldı Afyonkarahisar

Napolyon kirazıyla dünyaca ünlü Afyonkarahisar'ın Sultandağı bölgesindeki kiraz üreticileri, kiraz alım fiyatlarının çok düşük olması nedeniyle kiraz hasadını durdurdu.

  Napolyon kirazıyla dünyaca ünlü Afyonkarahisar ' ın Sultandağı bölgesindeki kiraz üreticileri , kiraz alım fiyatlarının çok düşük olması nedeniyle kiraz hasadını durdurdu .
Toplanan kirazın maliyetini kurtarmadığını belirten Kiraz Üreticileri , yağmur ve dolu nedeniyle zedelenen kirazlarını da toprağa gömerek gübre yapıyor .
Bölgedeki kiraz üreticisinin en zor günlerini yaşadığını belirten Yeşilçiftlik belediye Başkanı Zekeriya Ölmez , kiraz üreticisinin daha önceki yıllarda bir kilo kiraz ile 10 litre mazot alabilen üreticinin bu yıl bir kilogram kiraz ile bir litre bile mazot alamadığını söyledi .
Ölmez , şunları söyledi :
' Kiraz üreticisi yaşanan olumsuz hava şartları nedeniyle ihracatçı firmaların karşısında çok büyük sıkıntılar yaşamaktadır . Burada ihracatçı firmalara da hak vermemek mümkün değil . Onlar da aldıkları kirazı satacakları pazar bulmada zorlanıyorlar . Özellikle bu malı Avrupa Birliği ülkelerine verdiğimizi düşünürsek , aynı süreçte ve aynı bölgelerde kiraz üretiminin gerçekleşmiş olması bizim üreticimizi gerçek anlamda sıkıntıya düşürmektedir . '
Bölgedeki kiraz üreticileri ise maliyetlerin yüksek , kiraz alım fiyatlarının çok düşük olmasından yakınırken , ' Maliyetlerimiz her geçen gün artıyor . Ama buna rağmen alım fiyatları her geçen gün geriye gidiyor . Bölgedeki kiraz üreticilerine sahip çıkılmasını istiyoruz . Her üreticinin kış aylarında borçlanmaları var . Kooperatiflere ve bankalara olsun borcumuz giderek yükseliyor . Bu gidiş hiç de iyi değil . Bölgedeki kiraz üreticilerinin borçlarının biran önce devlet kanalıyla ertelenmesi gerekir . Değilse elimizdeki bahçelerimiz de haciz yoluyla satılacağından endişeliyiz ' diye konuştular .
Bölge insanı fındık , tütün gibi ürünlerde uygulanan alım fiyatı uygulamasının kiraz için yapılmasını istediler .
Öte yandan yağmur ve dolu nedeniyle büyük hasara yol açan kirazların satışlarının ise mümkün olmadığını bildirildi . Bölgede toplanan ve zedelenmelerden dolayı satılamayan kirazlar toprağa dökülerek gübre olarak kullanılıyor .
Bazı üreticiler ise toplama maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle kirazını toplama yerine ağacında bırakmayı tercih ediyor .
Bölgede napolyon kirazının alımları 50 kuruş ile 1 lira 80 kuruş arasında değişiyor .

07 . 07 . 2010 15 : 33 : 41