'İlişkilerin Kesilmesi Türkiye'den Çok İsrail'e Zarar Verir' Tel Aviv

Türkiye-İsrail ilişkileri uzmanı Ofra Bengio, iki ülke arasındaki ilişkilerin kesilmesi halinde, İsrail'in Türkiye'den daha fazla kaybedecek şeyi olduğu yorumunda bulundu.

  Türkiye-İsrail ilişkileri uzmanı Ofra Bengio , iki ülke arasındaki ilişkilerin kesilmesi halinde , İsrail ' in Türkiye ' den daha fazla kaybedecek şeyi olduğu yorumunda bulundu .
Tel Aviv Üniversitesi öğretim görevlilerinden Bengio , Mavi Marmara baskınından sonra , Binyamin Netanyahu hükümetinin , Ankara ' nın talep ettiği özrü dilemediği bir dönemdeki açıklamasında , ' Bu güç gösterisinde , İsrail , bir NATO üyesi olan ve Müslüman ülkelerle sıkı ilişkileri bulunan Türkiye ' den daha fazla şey kaybeder . Bölgede tecrit halindeki küçük bir ülke olan bizden kolayca vazgeçer . Çok ideooljik iki hükemetle işimiz var ayrıca bir uzlaşma bulmak da çok zor . Türkler abartılı taleplerde bulundu , İsrailliler de biraz daha fazla esneklik göstermeliydi ' ifadesini kullandı .
Bengio , İran ' ın nükleer tesislerini vurmak için İsrail uçaklarına Türkiye ' nin hiçbir zaman hava sahasını açmamış olmasına rağmen İsrail ' in askeri stratejik ilişki sürdürdüğü tek Müslüman olduğunu vurgularken , ' Washington ' un bu iki önemli müttefikini uzlaştırmaya sadece ABD kalkışabilir , kalkışmalıdır ' görüşünü ortaya koydu .
Paris ' teki Fransız Ululsararası İlişkiler Enstitüsü ' nün ( IFRI ) Türkiye uzmanlarından Dorothee Schmid , hava sahası konusunda Bengio ' nun söylediklerine ek olarak , ' Türkiye ' nin ilişkilerin iyi zamanlarında bile İsrail ' in İran ' ı bombalamaya giden İsrail uçaklarına hava sahasını açmasının söz konusu olmadığının ' altını çizdi .
Bu arada , İsrail ' in eski Türkiye Büyükelçisi Zvi Elpeleg , ' İsrail , Avrupa ' nın Türkiye ile bütünleşmeyi reddetmesinin bedelini ödüyor . Türkler uzun zaman Brüksel ' i etkilemek için İsrail ' in koridor olduğunu düşündü . Artık böyle düşünmüyorlar ' yorumunda bulundu .
Adının açıklanmasını istemeyen bir İsrailli üst düzey diplomat da , ' Ne yazık ki Türkiye eksenini değiştirmekte , eski bir Osmanlı İmparatorluğunun dönüşü rüyasını yeniden uyandırmaya çalışmakta , ki bütün bunlar ' Türk gibi inatçılık ' yapan İsrail ' in aleyhine . Şu anda ise , olayların yatışacağını umarak , bu büyük değişimi saptamaktan başka yapacak birşey yok ' ifadesini kullandı .
İşin ekonomik yönünü değerlendiren işadamı Dany Carativas da , iki ülkenin özel şirketleri arasında ' son günlerde ' ilişkilerin sürdüğünü anlattı ve ' Her iki tarafta patronlar siyasetle iş hayatını birbirine karıştırmama ve yıllık 3 milyar dolara yakın ticaret hacmine zarar gelmemesi konusunda hem fikir ' diye konuştu .
06 . 07 . 2010 11 : 22 : 24