Yaz zatürreesi'ne dikkat!

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu günlerde, yaz zatürreesine yakalanmamak için dikkat edilmesi gerekiyor. BSK Eskişehir An

  Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu günlerde , yaz zatürreesine yakalanmamak için dikkat edilmesi gerekiyor . BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr . Mehmet Çelebioğlu , yaz aylarında görülen ve ölüme sonuçlanma ihtimali yüksek olan yaz zatürreesinin tehlikelerini ve tedavi şekillerini anlattı .

Genellikle kış aylarında aşırı soğuklar nedeniyle ortaya çıktığı bilinen zatürree hastalığı , yaz sıcaklarında da ölümcül sonuçlar doğurabiliyor . Yaz zatürresinin ; 40 dereceyi bulan ateş , titreme , göğüs ağrısı gibi belirtileri olduğunu ifade eden BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr . Mehmet Çelebioğlu , ' ' Yaz zatürreesi ; kalp yetmezliği , solunum yetmezliği , böbrek yetmezliği , ritim bozukluğu ve ruhsal bozukluklar gibi sorunlara yol açabilir . ' ' dedi .

Halk arasında yaz zatürreesi olarak bilinen ' lejyoner hastalığına ' yol açan ' legionella ' bakterisi , İnsanların su kullanımının ve klimalarla temasının daha fazla olduğu yaz aylarında artış gösteriyor . Söz konusu legionella bakterileri ; otel , iş merkezi , gökdelenler gibi büyük binaların havalandırma sistemlerinde , havuzlarda ve su depolarında çoğalıp , birçok insanın hastalanmasına neden oluyor . Her ne kadar az sıklıkla karşılaşılan bir hastalık olan yaz zatürreesi , erken tanı ve tedavi yapılmadığı takdirde hayati tehlikelere neden olabiliyor .

Kanlı balgam , nefes darlığı ve bilinç bulanıklığının hastalığın ciddi belirtileri olduğunu söyleyen Dr . Mehmet Çelebioğlu şöyle konuştu :

' ' Öksürük , önceleri kuru sonra balgamla birliktedir . Böyle bir durum , son derece enerjik bir tedavi gerektirir . Gerek duyduğumuz ciddi olguların tedavilerini yoğun bakım ünitelerinde gerçekleştiririz . Hastalığın tedavisinde öncelikle Macrolid grubu antibiyotikleri yeğleriz . Kinolon grubu antibiyotikler de eş derecede etkilidirler . Ancak , tedaviye dirençli olgularda kültür antibiogram gerekebilir . Ateş ve kırıklık için sıklıkla parasetamol grubu ilaçlar öneririz . "

Çelebioğlu yaz zatürreesinin kalp yetmezliği , solunum yetmezliği , böbrek yetmezliği , ritim bozukluğu ve ruhsal bozukluklara yol açtığını belirterek ; 50 yaş üzerindekilerin , sigara içenlerin , şeker hastalarının , akciğer hastalarının ve kortizon kullananların bu hastalığa daha çok dikkat etmesi gerektiğini vurguladı .