Büyükşehir, Ab Bölgeler Komitesi Gaziantep Toplantısına Hazırlanıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Avrupa Birliği Şube Müdürlüğü, 18 Ekim tarihinde Gaziantep'te yapılması planlanan AB Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu'nun toplantısı öncesinde hafıza tazeledi.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen ve Avrupa Birliği'nin Tarihçesi ve Çalışma Süreci hakkında bilgilerin verildiği toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Genel Sekreter Fuat Özçörekçi, Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları, İslahiye Altınüzüm, Boğaziçi, Yeşildere Belde Belediyelerinden yetkililer ve Büyükşehir Belediye çalışanları katıldı.
Avrupa Birliği'nin Tarihsel Süreci, Avrupa Birliği Ülkeleri, AB-Türkiye İlişkilerinin Dünü Bugünü, AB Kurumları ve AB Ofisinin Görevleri ile Çalışma Biçimlerinin ele alındığı toplantıda konuşan Büyükşehir Avrupa Birliği Şube Müdürlüğü personelleri çeşitli bilgiler sundular. Avrupa'da uzun yıllar süren savaşların ardından kalıcı bir barışın ekonomik ve sosyal birliktelikten geçtiğine karar veren Avrupa Ülkeleri tarafından 1958 yılında başlangıçta 6 ülkenin üyeliği ile kurulan AB'nin günümüze gelindiğinde üye sayısının 27'ye yükseldiğini ifade eden Büyükşehir Belediyesi AB Şube Müdürlüğü yetkilileri; Türkiye'nin Avrupa Birliği ile tanışmasının 1959 olduğunu, o zaman adı Ortak Pazar olan birliğin bugüne gelindiğinde adının Avrupa Birliği olduğunu ifade ettiler.
Üye ülkelerin, AB'ye yeni üyelerin girişi ile birliği bir arada tutmak için farklı kriterler getirdiklerini, müktesebat denilen, AB'nin bütün yasal metinlerine yeni gelecek ülkelerin uyum sağlaması için de bir müzakere süreci uygulandığının belirtildiği sunumda; "35 tane başlık var. 35 başlıkta her dönem başkanlığında fasıl açılmaya çalışılıyor. Fasıl açmak ne demek? Bu süreci başlatmak demek. Oturup mali yükümlülükleri, takvimleri, sürecin detayını tartışmak ve sonunda bağlamak demek. Aday ülke AB Müktesebatının herhangi bir faslında AB standartlarını karşılayamazsa AB Komisyonu o faslı geçici olarak kapatabilir" denildi.
Toplantıda söz alan Başkan Güzelbey, Türkiye'nin 1959 yılında Avrupa Birliği ile tanıştığını, o zaman davet edilen Türkiye'nin bu oluşuma hazır olmadığını ifade ederek ilgi göstermediğini söyledi. Güzelbey, başta adı Ortak Pazar olan bu oluşumun bir dönem AT adını almasının ülkemizde o dönemde siyasi bir malzeme olarak kullanıldığını esprili bir dille hatırlattı.
Türkiye'de insanlar arasında Avrupa Birliği ile Avrupa Konseyi'nin birbirine karıştırıldığını söyleyen Güzelbey, "Avrupa Konseyi'nin şu an Türkiye için çok büyük bir önemi var. Konseyin 3 büyük organından Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgeler Komitesi'nin Başkanı Yavuz Mildon adlı Türklerdir. Avrupa Konseyi'nin üçüncü organı olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin önümüzdeki dönem Başkanının da bir Türk olmasını umuyoruz" dedi.
"Avrupa Birliği'nin Yerel Komitesi'nin bizim için ayrı bir yeri var" diyen Başkan Güzelbey, 18 Ekim'de AB Bölgeler Komitesi'nin Türkiye Çalışma Grubu'nun Gaziantep'te toplanacağını söyledi.