Altına altın kar payından beklediği ilgiyi gördü, sukuka odaklandı
Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, altına altın kar payının yatırımcıdan gereken ilgiyi gördüğünü vurgularken "Bununla yatırımcıya geçen sene itibari
Bir zamanlar ölü yatırım olarak görülen altına talep artıyor. Bunda ekonomik bunalımın yatırımcıda yarattığı panik ile dolar ve euronun dalgalı görünümü önemli rol oynuyor. Altına olan ilgiden yararlanmak isteyen finans kurumları da yatırımcıyı muhtelif metotlarla kendine çekmeyi amaçlıyor. Altına altın kar payı uygulayan Kuveyt Türk bunlardan biri. Banka uygulamayla İstanbul Altın Rafinerisi'nin ürettiği 1,2, 5,10, 20, 50,100 ve 1000 gram ağırlığında altınların vadeli olarak yatırılmasına, bundan kar payı elde edilmesine imkân tanıyor.
Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, altına altın kar payını getirileri bağlamında olumlu görüyor. Yatırımın gereken ilgiyi gördüğünü kaydeden Uyan, "Yastık altı olarak tabir edilen ve gelir getirmeyen altına yatırım yapmak isteyenler başvuruda bulunuyor. Yatırımlarını yapıp kar payı alıyorlar. 1 senelik tecrübemiz oldu. Müşterilerimiz yüzde 1,8 oranında gelir elde etti." diyor.
Kira gelirlerinin tekrar kiralanmasını olanaklı kılan sertifikaların ihracına dayanan sukuk, Kuveyt Türk'ün odaklandığı bir diğer yatırım enstrümanı. Sukuk çalışmalarının sürdüğüne işaret eden Uyan, temmuz ayı ya da ağustos başlarında ürünle ilgili detaylı bilgileri vereceklerini aktarıyor. Sürecin olumlu gittiğini savunan Uyan, önümüzdeki dönem road showunu yapıp ürünü tamamlayacaklarını belirtiyor.
Ekonomik bunalımın en ağır hissedildiği dönemde yatırım yaptıklarının altını çizen Kuveyt Türk Genel Müdürü, "Biz bu süreçte 15 adet şube açtık krizde. Şimdi de açıyoruz. 300 milyon TL'lik nakit sermaye artışı yaptık. Dövizin aşağı yönlü seyrinde bizim de payımız var. 300 milyon TL demek 200 milyon dolar demektir. Önümüzdeki dönemde şube ve yatırım finansmanı anlamında değerlendirmeyi düşünüyoruz." ifadelerini kullanıyor.
Ekonominin iyiye gittiğine işaret eden Ufuk Uyan, 2010'un ilk altı ayına yönelik şu değerlendirmelerde bulunuyor:
"Ekonominin çarkları dönüyor. Kuveyt Türk olarak bunu hissediyoruz. Çünkü katılım bankaları tamamen reel sektörün içinde yer alıyor. İlk 6 aylık dönemde bizim kredi dediğimiz fon kullandırım anlamında büyümemiz yüzde 30 üzerinde. Ciddi bir büyüme. Geçen sene yüzde 5-6'lar seviyesindeydi. Mevduat ve fon toplama tarafında da yüzde 20'nin üzerinde bir büyüme söz konusu. Bankacılık sektöründe kredinin mevduatın üzerinde büyüdüğünü görüyoruz dolayısıyla likiditede bir azalma söz konusu. İkinci altı ay dönemde bu kadar büyük kredi büyümesi beklenmemekle birlikte sektör canlı olacaktır.
Yılın son çeyreğinde bankacılık çok canlı ve aktif olduğu göz önüne alınırsa, çıkaracağımız ürünlerle sermaye artışı 300 milyon TL olacak. Son olarak borsa altın yatırım fonu çıkarıyoruz. Bugün ve yarın talep toplanıyor. Kurumsal yatırımcının yatırım yapabileceği Altından dövize geçebileceği doğrudan borsada işlem görecek bir kağıt olan hisse senedi benzeri bir kağıt çıkarıyoruz. Böyle bir ortamda uygun bir pozisyonla ikinci altı aya giriyoruz."
Kuveyt Türk'ün Kapalıçarşı şubesinin döviz piyasasına ve kuyumculara yardımları olacağını vurgulayan Uyan, "Geç kalmış olmakla birlikte uygun bir zamanda Kapalıçarşı'ya geldik. Kuveyt Türk olarak son 2-3 yıldır altına önemli yatırımlar yapıyoruz. Altın bankacılığı alanında çok ürün geliştirdik. Kapalıçarşı'da da altın ve döviz bakımından hareketli bir piyasa söz konusu. Faizsiz bankacılık ürünlerini getirdik. Bireysel ürün anlamında altına yönelik pek çok ürün geliştirdik. Altına kar payı veriyoruz. Dolayısıyla Kapalçarşı'da olmamız gerekiyordu. Döviz piyasasına ve kuyumculara yardım olmak adına önemli. Burası merkezi bir yer. Dubai ve Almanya'da varız. Altın merkezlerinde bulunmak gerekiyor. Bu bir adımdır ve hayırlı olacaktır." diyor.