TİSK: İş bulan 900 bin kişi sigortasız çalışıyor

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) raporu son bir yılda 1 milyon 800 bin kişilik istihdam artışı sağlandığını ortaya koydu. Sağlana

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) raporu son bir yılda 1 milyon 800 bin kişilik istihdam artışı sağlandığını ortaya koydu. Sağlanan bu istihdamın 900 bininin kayıt dışı olduğu belirtildi. En ilginç bilgi ise 333 bin ev kadını ile 125 bin emeklinin çalışmak için iş aramaya başlaması oldu.

TİSK 'İşgücü Piyasası Bülteni Temmuz 2010' yayımlandı. Raporda işsizlik ve işgücü piyasasına ilişkin ilginç veriler yer alıyor. Rapora göre son bir yılda Türkiye'de 15 yaş ve üzerindeki nüfus 853 bin kişi arttı. 403 bin kişi işgücü piyasasına dahil oldu. İş arayan kişilerin sayısı nüfus artışının üzerine çıkarak 1 milyon 256 bin kişiye ulaştı.

İşgücü içinde istihdam edilenler 1 milyon 803 bin kişi artarken, işsiz sayısı 547 bin kişi azaldı. Bir yıl önce işgücü piyasasında bulunmayan 333 bin 'ev kadını' 161 bin 'iş aramayan/ümitsiz' 125 bin 'emekli' ve 41 bin 'çalışamaz halde' kişi çalışma talebiyle iş aramaya başladı.

İşgücüne dahil olmayan nüfus ise 2 yıl önceye göre 278 bin kişi azaldı. Raporda yer alan veriler tarım sektörünün, 2010'un ilk çeyreğindeki negatif ekonomik büyüme oranına rağmen 664 bin kişiye ekmek kapısı olduğunu ortaya koydu.

Raporun özet kısmında, "Toplam istihdam ve tarım-dışı istihdam, kriz öncesi düzeylere ulaştı. İmalat sanayii istihdamı ise hala kriz öncesinin altında seyrediyor. İstihdam artışında tarım, tüm sektörlerin önünde. Kayıtdışı patlama yaptı." ifadeleri yer aldı.