Albaraka Türk de Kuzey Irak yolunda

Küresel krizi hasarsız atlatan Türk bankaları, yatırım için rotayı komşu ülkelere çevirdi. Ziraat, İş Bankası, Vakıfbank ve Kuveyt Türk'ün ardından Albaraka Türk de Kuzey Irak'ta...



Küresel krizi hasarsız atlatan Türk bankaları, yatırım için rotayı komşu ülkelere çevirdi. Ziraat, İş Bankası, Vakıfbank ve Kuveyt Türk'ün ardından Albaraka Türk de Kuzey Irak'ta şube açmaya hazırlanıyor. Genel Müdür Fahrettin Yahşi, Erbil'de şube açmak için fizibilite çalışması yaptıklarını, ağustos ayında netlik kazanacağını bildirdi.

Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında ikinci sıraya kadar yükselen Irak'a bankacıların da ilgisi artıyor. Ziraat, İş, Vakıfbank ve Kuveyt Türk'ün ardından Albaraka Türk de Kuzey Irak'ta şube açmaya hazırlanıyor. Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, yakın bölge ülkelerinde şubeleşme fırsatlarını değerlendirdiklerini ve bu kapsamda Erbil'de şube açmak için fizibilite çalışması yaptıklarını açıkladı. Yahşi, "Türkiye ile Irak arasında artan iş hacmine paralel olarak o bölgede bir bankaya ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Yaptırdığımız fizibilite çalışmasını yönetim kurulu onayına sunacağız. Ağustos ortasında bu yönde bir karar çıkmasını bekliyoruz." dedi. Suudi Arabistan merkezli Albaraka Grubu'nun Arnavutluk'ta ortak olduğu bir bankaya da Albaraka Türk olarak teknik destek vereceklerini bildirdi.
Konya'da Mevlânâ şubesinin açılışını yapan Yahşi, şu anda 102 olan şube sayısını yıl sonunda 115-120 şubeye çıkarmayı hedeflediklerini aktardı. 5 yılda iki kat büyüyeceklerini kaydeden Yahşi, "Her yıl 20 şube açma hedefimiz var. 200 şubeye ulaşarak orta büyüklükte bir banka olma amacındayız." diye konuştu. Yahşi, sanayi ve ticaretin geliştiği bölgelerde şubeleşmeyi sürdüreceklerini ve İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerin yanı sıra Karabük, Çanakkale gibi ilk kez şubeleşecekleri kentlerin de olacağını dile getirdi. Konya'nın katılım bankacılığı açısından büyük potansiyel oluşturduğunu ifade eden Yahşi, "Önümüzdeki yıllarda Konya'da 5-6'ncı şubeleri düşünebiliriz. Şu anda Konya'da 15 katılım bankacılığı şubesi var. Toplam 6 milyar liralık mevduatın 1 milyar lirası katılım bankalarında. Bu durum krediler tarafı için de geçerli. Konya'da 5,6 milyar lira nakdi kredi kullanımı, 1,2 milyar lira da gayri nakdi kredi hacmi söz konusu. Katılım bankaları ise 672 milyon lira nakdi, 340 milyon lira da gayri nakdi kredi kullandırmış. Katılım bankalarının Konya'daki bankacılık işlem hacmi yüzde 17 ile en yüksek olduğu kent. Türkiye'de ise katılım bankalarının sektördeki payı yüzde 5-5,5 arasında." dedi. Yahşi, katılım bankalarının toplam bankacılık sektöründeki payını orta vadede yüzde 10'a, uzun vadede ise yüzde 20'ye çıkarmayı hedeflediğini belirtti.
İlk 6 aya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Albaraka Türk üst yöneticisi, bankacılık sektörünün, büyümesini sürdürdüğünü ve katılım bankalarında da buna paralel bir büyüme yaşandığını anlattı. Yahşi, şunları aktardı: "Katılım bankaları ilk 6 ayda kredilerde yüzde 20 büyüdü. Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 30 olarak gerçekleşti. Biz de bütçe hedeflerine uygun gidiyoruz. Yıl sonunda yüzde 20-25 büyümeye ulaşacağız. Kârlılıkta ise özkaynak kârlılığına önem veriyoruz. Hedefimiz yüzde 20'lik özkaynak kârlılığını sürdürmek. Türkiye ekonomisinin bu yıl sonunda yüzde 7-8 aralığında büyümesini bekliyorum. Dolayısıyla bu büyüme bizim ve bankacılığın büyüme hedeflerini destekleyen bir tablo ortaya çıkaracak."
Bu yıl 200 milyon dolar sendikasyon alacaklarını hatırlatan Yahşi, bu işlemin eylül ayında realize edileceğini kaydetti. Bir yıl vadeli olarak kullanılacak kredi ile KOBİ'lerin finanse edileceğini dile getiren Yahşi, bankaların kaynak çeşitliliği açısından kira sertifikası kanun tasarısının yasalaşması gerektiğini ifade etti. Yahşi, "Türkiye ekonomisi açısından bu çok gecikmiş bir mevzu. Türkiye bölgesel bir finans merkezi olacaksa İslamî coğrafyaya da hitap edecek ürünler çıkartılması gerekiyor. Kira sertifikasının, hem kamu finansmanı açısından hem de kaynak çeşitliliği açısından önemli bir araç olacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
Her 4 personelden biri bayan olacak
Albaraka Genel Müdürü Yahşi, yeni açacakları şubelerle bu yıl sonuna kadar 200 kişiye istihdam sağlayacaklarını aktardı. Yahşi'nin verdiği bilgiye göre, bankanın değişim ve dönüşümü devam ediyor. Operasyon hizmetleri şubelerden genel müdürlüğe kaydırılıyor. Hem şubelerde hem de genel müdürlükte bayan personel sayısı artırılıyor. Hedef her şubede toplam personelin yüzde 25'ini bayanlardan oluşturmak. Yahşi, bundan sonra pazarlama faaliyetlerine daha da ağırlık vereceklerini kaydetti. Önümüzdeki yıl taksitli alışverişe imkan sağlayacak bir kredi kartıyla anlaşma yapacaklarını da duyuran Yahşi, bireysel emeklilik konusunda da bir şirketle ürünlerinin pazarlanması konusunda anlaşmak üzere olduklarını sözlerine ekledi.

Zaman