Medvedev, yıl sonuna kadar DTÖ üyeliğinin gerçekleşeceğini ümit ediyor

ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere batılı ülkelerle ticari ve yatırım alanlarında yeni ittifaklar oluşturulmasını isteyen Rusya Devlet B

ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere batılı ülkelerle ticari ve yatırım alanlarında yeni ittifaklar oluşturulmasını isteyen Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, yıl sonuna kadar da Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliğinin gerçekleşeceğini ümit ediyor.

Rusya'nın Belgradski bölgesinde incelemelerde bulunan Rusya lideri, ticarette kullanılan standartlar konusunda yabancı ortaklarla nihayet uzlaşı sağlanabileceğini belirtti. Moskova, 17 yıldır DTÖ üyeliği için çabalarını sürdürüyor. Yüksek gümrük uygulamaları nedeni ile Rus yerli üretiminin dış piyasalarda rekabet gücü zayıflıyor.

DTÖ üyesi olmayan Rusya, ithal edilen ürünlere korumacı yaklaşımla gümrük vergilerini artırsa da içerde yeterli miktarda ve kaliteli üretim gerçekleştiremediği için yabancı malların iç piyasada etkin olmasına engel olamıyor. Petrol ve doğalgaz gibi hammade ihracının dışında ekonomik çeşitlilik sağlamak isteyen yönetim, öncelikli hedef olarak DTÖ üyeliğini belirlemiş durumda. "Ortaklarımız Rusya ile ticaret yapmak istiyorlarsa, onlar bizim standartlarımızı dikkate almak zorunda" ifadelerini kullanan Medvedev, "Bir de, bu standartlar artık Rusya ve Avrupa Birliği açısından çok yakın" tespitinde bulundu.

Diğer taraftan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı bir raporda da, Rusya'nın DTÖ üyeliğinin ülkede demokratik gelişim ve insan haklarına katkı sağlayacağına vurgu yapıldı. Raporda, "ABD, Rusya'nın DTÖ gibi uluslararası birliklere üye olmasını destekler. Bu durum Moskova'nın hukukun üstünlüğü, şeffaflık, demokratik yönetimlerin uluslararası standartlara yükseltimesine önemli katkı sağlar" ifadeleri yer aldı.

ABD Başkanı Barack Obama da, Medvedev'in Washington temaslarında düzenlediği ortak basın toplantısında, Rusya'nın DTÖ üyeliğine tam destek sözü vermişti. Medvedev daha önce yaptığı değerlendirmelerde de Rusya'nın özellikle mülkiyet haklarının korunmasında bir kısım eksiklikler olduğunu, ancak hükümetin bu sorunun çözülmesini birinci öncelik olarak ele aldığını ifade etmişti.