Bakan Ergün: Siyasi istikrar sanayici için en önemli teşviktir

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, siyasi istikrar ve güven ortamının ekonominin gelişmesi için çıkarılan bütün teşviklerden daha önemli olduğunu s

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, siyasi istikrar ve güven ortamının ekonominin gelişmesi için çıkarılan bütün teşviklerden daha önemli olduğunu söyledi.

Malatya Fuarı ve Kayısı Festivali'nin açılışı törenine katılmak amacıyla kente gelen Bakan Nihat Ergün, organize sanayi bölgesinde sanayicilerle bir araya geldi. Burada sanayicilere yatırımlar için ücretsiz arsa teşviklerine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Ergün, "Eğer ülkenin istikrarı ülkenin geleceğe güvenle bakması konusunda, hukukunda, demokrasinin de, insan haklarının da, özgürlüklerinde ciddi bir sorun meydana çıkarsa, bu ihtimaller değerlendirilmeye başlanırsa o zaman arsa da para etmez, vergi de para etmez, enerji teşviki de para etmez. Çünkü insanı motive eden ortam yok olmuştur. Beni yatırım yapmaya teşvik edecek orta olması lazım" dedi.

12 Eylül'de yapılacak olan referandumun bu açıdan önemli olduğuna işaret eden Ergün, "Yüksek yargıda yaşanan sorunlar var. Siyasi anlamda yaşanan, özgürlükler, demokrasi alanında yaşanan sorunlar var. Bunlar Türkiye'nin aslında ayağındaki prangalardır. Türkiye ekonomik anlamda ilerliyor. Ancak daha hızlı ilerlemesi lazım. Bizim kaybettiğimiz zaman var, bizden ileriye gitmiş ülkeler var, biz bu ülkelere yetişmek ve geçmek mecburiyetindeyiz. Onun için onlar bir adım atarken biz üç adım atmak mecburiyetindeyiz. Ama bugünkü koşullar, hukuki şartlar, bugünkü anayasadaki bazı unsurlar, Türkiye'nin hızlı ilerlemesini engelleyen unsurlardır. Bu nedenle 12 Eylül'deki referandum, ülkemiz açısından önemli bir referandumdur. Türkiye'de hukuk standartlarını yükseltecektir. Yüksek yargıda var olan tartışmaların büyük bölümünü bitirecektir." şeklinde konuştu.

Bakan Ergün, iktidar partisine kapatma davası açılmasıyla milyarlarca dolarlık yatırımların ertelendiğini hatırlatarak, şunları söyledi: "İki de bir önümüze koyuyorlar. 'Acaba iktidar partisine bir kapatma davası daha açılır mı? Zaman zaman gazetelerde bu tartışmalar var. Böyle bir tartışma bile ayıp. Böyle bir tartışmanın Türkiye'de kimsenin akıllarına gelememesi lazım. Türkiye'ye bunun ne kadar zarar verdiğini gördük. 2008 yılının 14 Mart'ında bir dava açıldı. Bütün yatırımlar durdu. Neden? 'Belirsizlik, kaos, ne olacak gelecekte?' diye. Niye yatırım yapsın adam? İki sene herkes yatırımlarını erteledi. Referandum, Türkiye demokrasisini çok ileri noktalara götürecektir. Bu Türkiye'nin ekonomik gelişmesini de son derece hızlandıracak bir altyapıdır. Çünkü insanlar yatırım yapmak için yatırım iklimine bakıyorlar. Yoksa sadece burada ağaçların ve madenin olması tek başına önemli değil. Nasıl yatırım için havaalanı, demiryolu gibi ulaşım imkânları ve liman önemliyse; demokrasi, hukuk devleti, hak ve özgürlükler de en az onlar kadar önemlidir. En güçlü altyapı budur. O nedenle önümüzdeki 12 Eylül tarihi Türkiye için önemli bir tarihtir."

Konuşmasının ardından Bakan Ergün'e Vali Ulvi Saran ve Ticaret Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç tarafından kayısı ve kilim hediye edildi.