İpekçi: Ceza Kanunları Demokles'in Kılıcı Gibi İstanbul

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, 'Ceza kanunları, Demokles'in kılıcı gibi, gazetecilerin mesleklerini yapmasının üzerinde engel oluşturuyor' dedi.

  Türkiye Gazeteciler Sendikası ( TGS ) Genel Başkanı Ercan İpekçi , ' Ceza kanunları , Demokles ' in kılıcı gibi , gazetecilerin mesleklerini yapmasının üzerinde engel oluşturuyor ' dedi .
Avrupa Komisyonundan sağlanan mali destek çerçevesinde , TGS ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu ( EFJ ) tarafından ortaklaşa düzenlenen ve ' Türkiye ' de İfade Özgürlüğü : Değişim için gazeteciler sendikasının güçlendirilmesi ' başlıklı 20 aylık projenin 4 . etkinliği olan , ' Sendikal Eğitim Semineri ' Zeytinburnu ' nda Nov Otel ' de başladı .
Seminerin açılışında konuşan İpekçi , sendikanın , kuruluşundan bugüne kadar , sendikal hak ve özgürlükler ile basınla ifade özgürlüğü alanında mücadele verdiğini ifade ederek , ' Geçmişte sendikanın çok büyük başarıları var , hep onurlu mücadelelerle bugüne kadar geldi . Bundan sonra da yeni kadrolarla bu çizgi devam ettirilecektir . TGS bu mücadelesini yürütürken , hiçbir zaman siyasi iktidarların veya kimi siyasi görüşlerin etkisi altında ya da onların yönlendirmesi doğrultusunda hareket etmedi . Her zaman bağımsızlığını siyasi iktidarlara karşı korumayı başardı . Bu , sendikanın üyelerinden aldığı güçle olmuştur ' diye konuştu .
Ercan İpekçi , şu anda 47 gazetecinin ' sendikanın amaçları çerçevesinde mesleklerini yaptıkları için ' tutuklu olarak yargılandıklarını kaydederek , onlara saygı göstermek amacıyla , aralarında Ergenekon davası nedeniyle tutuklu bulunan , Mustafa Balbay , Tuncay Özkan ve Hikmet Çiçek ' in de bulunduğu 47 kişinin isimlerini okudu .
İpekçi , tutuklu gazetecilerin cezaevinden salıverilmesini talep eden bir kampanya başlattıklarını ve bu amaçla imza kampanyasının iş yerlerinde dağıtıldığını da sözlerine ekleyerek , bu çalışmalara tüm gazetecilerin sıkı bir şekilde sahip çıkması gerektiğini söyledi .
Ceza kanunlarının da acilen değiştirilmesi gerektiğini bildiren İpekçi , ' Bu ceza kanunları , Demokles ' in kılıcı gibi , gazetecilerin mesleklerini yapmasının üzerinde engel oluşturuyor ' dedi .
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ( TGC ) Başkanı Orhan Erinç de çok sayıda gazetecinin , fiilen gazetecilik yaptığı halde , iş hukukuna bağlı olarak sendika üyesi olamadıklarına dikkat çekerek , ' basın iş yasasının gazetecilere belirli ölçüde haklar getirmiş olmasına karşın , yasanın uygulanmasını zorlayan bir yaptırım olmadığı için işveren ve işveren vekillerinin keyfine kalan bir uygulama alanı ' olduğunu iddia etti .
EFJ uzmanı Pamela Moriniere de açılış toplantısında , EFJ ' nin yıllık toplantısını bu yıl Türkiye ' de yatığına dikkat çekerek , EFJ ' nin Türkiye ' deki sendikal çalışmalara destek verdiğini göstermesi açısından bunun oldukça önemli olduğunu söyledi .
Türkiye ' deki tutuklu gazetecilerin durumlarının farkında olduklarını da belirten Moriniere , EFJ olarak basın özgürlüğünü ve sendikaların özgürlüğünü desteklediklerini ifade etti .
Moriniere , herkesin sendikaya üye olma hakkı olduğunu eklediği konuşmasında , ' Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin 12 . ve Avrupa Temel Haklar Sözleşmesinin 11 . maddesi bunu açıkça ortaya koyuyor . Herkesin sendikaya katılma hakkı bulunuyor . Her gazetecinin sendikaya katılabilme yetisinin olması gerekiyor ' dedi .
Seminer dizisinin ilk oturumunda yer alan Nail Güreli de ' Eskiden , insanı , ' düşünen yaratık ' olarak ifade ederlerdi . Şimdi , ' insan örgütlü yaratık ' tır . Mutlaka örgütlenmek , dayanışma içinde olmak gerekir . Yasal düzenlemeler çok eksik . Grev hakkı var , ama bir labirent gibi , bir sürü işlemleri geçerek grev yapmak mümkün . Türkiye ' de sendikacılık zor . Uluslararası dayanışma büyük önem kazanıyor ' şeklinde konuştu .
10 . 07 . 2010 15 : 55 : 17