Zirai Ürünlerin Verim Kalitesinde Düşüş Olacak

Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep, Gaziantep'e bağlı köylerde kış döneminde yaşanan don, pas hastalığı ve kemirgen zararlısı gibi nedenlerden dolayı, bu yıl zirai ürünlerin verim ve kalitesinde düşüş olacağını söyledi

Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep, Gaziantep'e bağlı köylerde kış döneminde yaşanan don, pas hastalığı ve kemirgen zararlısı gibi nedenlerden dolayı, bu yıl zirai ürünlerin verim ve kalitesinde düşüş olacağını söyledi.
28 Mayıs tarihinde meydana gelen dolu yağışı nedeniyle de henüz hasadı yapılmayan arpa, buğday, mercimek gibi hububat ekili alanlarda zararların meydana geldiğini belirten Kepkep, "Antepfıstığı ve bağlarda da çeşitli zararlar oluştuğunu ifade etti.
Kepkep, "Bu zararlar daha çok Kilis yolu üzerindeki Killik, Yoğundaş, Yığmatepe, Kumruhamurkesen, Kazıklı, Kapçağız, Pancarlı, Ekinli köylerinde ve Burç bölgesinde Güllüce, Uğurtepe, Akbayır ve Çubukdiken köylerinde görülmüştür" dedi.
"Don zararı, ekmeklik buğdaylarda, pas hastalığı ise, Basribey çeşidinde olmakla beraber, diğer buğday çeşitlerinde ve erken ekim yapılan alanlarda görülmüştür" diyen Zihni Kepkep, "Ekmeklik buğday üretimi yapılan susuz alanlarda, Ceyhan 99 çeşidinin pas hastalığına karşı daha dayanıklı olduğu görülmüştür. Yetkililerinden isteğimiz, bu durumun yerinde görülerek, söylediklerimiz doğruysa, mağdur olan çiftçimize destek sağlanmasıdır. Mağduriyetin önüne geçilmesi ve tohumluk buğdayı kalmayan buğday
üreticilerimize uygun vasıfta ve pas hastalığına dayanıklı buğday tohumu yardımı yapılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.