Cumhurbaşkanı Gül: Bu saatten sonra Türk-İsrail ilişkileri hiçbir zaman eskisi gibi olmaz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çorum Valiliği'ni ziyaret etti. Gül, ziyaret sırasında gazetecilerin İsrail saldırısıyla ilgili sorularına cevap verdi. Sa

  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , Çorum Valiliği ' ni ziyaret etti . Gül , ziyaret sırasında gazetecilerin İsrail saldırısıyla ilgili sorularına cevap verdi . Saldırının unutulacak , unutturulacak ve üstü kapatılacak bir konu olmadığını vurgulayan Gül , " Bu saatten sonra Türk-İsrail ilişkileri hiçbir zaman eskisi gibi olmaz . ' ' dedi .

; İsrail ' in kendi geleceğiyle ilgili çok yanlış işler yaptığını vurgulayan Gül , şunları kaydetti : " İsrail ' deki hükümet kendi halkına yük olmaya başlamıştır . Yaptıkları politikalar kendi geleceklerini karartmaktadır . Bu söylediklerim anlayan için çok önemli laflardır . Ben uzaktan konuşarak herhangi bir şekilde hamaset yapmıyorum . Bu söylediğim lafların bütün İsrailliler tarafından ve bu konuyla ilgilenen başta ABD ' deki yetkililer olmak üzere herkes tarafından çok iyi değerlendirilmesi gerekir . "

Saldırıya uğrayan kişilerin insanlara yardım etmek gibi ulvi bir amaçla yola çıktığını , ellerinde silah olmadığını anlatan Cumhurbaşkanı , " Bu kişiler aslında şehittir . " dedi .

Cumhurbaşkanı Gül , " İsrail tarihin en önemli hatalarından birisini yaptı . Bu yanlışın ne büyük bir yanlış olduğunu ileride çok daha fazla anlayacaktır . Şüphesiz ki Türkiye kendi vatandaşlarına ve kendi gemisine karşı uluslararası sularda yapılan böyle bir saldırıyı asla affetmeyecektir . Soğukkanlı bir şekilde ama bunun gereğini muhakkak yapacaktır . İsrail yaptığı en büyük yanlışlardan , en büyük hatalardan çok pişman olacağı bir yanlışı yapmıştır . Bunu giderek daha çok anlayacaktır . Bunu hiçbir zaman unutmayacağız . ' ' diye konuştu .

Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi ' nde saldırının oy birliğiyle kınanmasını ve olayla ilgili bağımsız komisyon kurulmasını önemli bulduğunu anlatan Gül , Türklerin İsrail ' den parça parça getirilmesini kabul etmediklerini söyledi . Gül , İsrail ' in saldırısının çok önemli bir olay olduğunu , takip edileceğini belirterek " Unutulacak , unutturulacak ve üstü kapatılacak bir konu değildir . ' ' ifadesini kullandı .

Cumhurbaşkanı Gül , Türkiye İsrail ilişkilerinin seyriyle ilgili soru üzerine şunları söyledi : ' ' Bu saatten sonra Türk-İsrail ilişkileri hiçbir zaman eskisi gibi olmaz . İsrail yaptığı hatayı anlar , bunu çok açık bir şekilde , kabul edilebilir bir şekilde giderebilirse ancak o zaman belki telafi edebilir . Ama hiçbir zaman eskisi gibi olmayacağı da artık ortadadır . İsrail ileride anlayacaktır yaptığı hatayı , yaptığı işin ne olduğunu ve kendisine maliyetinin ne olduğunu . ' '