Sri Lanka, BM heyetini adaya sokmayacak

Sri Lanka Dışişleri Bakanı Gamini Lakshman Peiris, ülkede savaş suçu iddialarını araştıracak Birleşmiş Milletler (BM) heyetinin adaya girişine izin ve

Sri Lanka Dışişleri Bakanı Gamini Lakshman Peiris, ülkede savaş suçu iddialarını araştıracak Birleşmiş Milletler (BM) heyetinin adaya girişine izin vermeyeceklerini açıkladı.

Tamil gerillalarını yenilgiye uğratan Sri Lanka hükümetinin 'savaş şuçu' iddialara karşı duruşunun çok net olduğunu; dışarıdan bir müdahale kabul etmeyeceklerini dile getiren Peiris, "Ban Ki-Moon'un çabaları gereksizdir ve sonuçsuz kalacaktır." dedi.

Ban Ki-moon, hafta başında, Sri Lanka ordusunun "savaşın son kertesinde gerillaların yanında Tamil sivilleri de katlettiği" iddialarını araştırması için başkanlığını eski Endonezya Başsavcısı Marzuki Darusman yaptığı 3 kişilik insan hakları uzmanı heyetini görevlendirdiğini duyurmuştu.

BM, Sri Lanka'nın, heyeti durdurmasının "çok talihsiz bir durum" olacağını belirterek, üstü kapalı ada hükümetini uyardı.

Heyetin başkanı Marzuki Darusman da, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Sri Lanka'ya gidemezsek bütün taraflar kaybedecek. Gerçeklerin gün yüzüne çıkması çok zorlaşacak." dedi.

Ban Ki-moon'un danışmanı, heyetin şimdilik, savaş suçu isnat edilen faillerle nasıl bir muameleye girişileceğinin tavsiyelerini vereceğini; gerek görüldüğü takdirde kapsamlı bir soruşturma başlatılacağını duyurdu.

BM'ye göre, Sri Lanka'da geçen yıl mayıs ayında sona eren çatışmalarda en az 7 bin sivil hayatını kaybetti.

Ayrıca, Tamil gerillalarının da aynı suçu işledikleri tekrar edildi.

Sri Lanka, savaş suçu iddialarını kendi kurumlarının araştırdığını söylerken, çatışmalara tanık olan insan hakları grupları bağımsız bir soruşturmanın gerekliliği üzerinde duruyorlar.