Türkiye'nin En Derin Jeotermal Enerji Kuyusu Kütahya'nın Şaphane İlçesinde Törenle Açıldı

Kütahya'nın Şaphane ilçesinde Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından açılan Türkiye'nin en derin jeotermal enerji kuyusunun hizmete açılmasıyla ilgili görkemli bir tören düzenlendi

  Kütahya ' nın Şaphane ilçesinde Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü ( MTA ) tarafından açılan Türkiye ' nin en derin jeotermal enerji kuyusunun hizmete açılmasıyla ilgili görkemli bir tören düzenlendi . Şaphane ilçesine bağlı Karacaderbent Mahallesinde düzenlenen törene Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe , MTA Genel Müdürü Mehmet Yücel , Şaphane , Simav , Tavşanlı , Pazarlar , Hisarcık ilçelerinin Kaymakam ve belediye başkanları ile Kütahya İl Genel Meclisi Başkanı Şükrü Nazlı ' nın yanı sıra Kütahya ve ilçelerinden gelen daire müdürleri , MTA çalışanları ile seçkin davetli gurubu katıldı . Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirtir konuşmayı yapmak üzere kürsüye gelen Şaphane ' nin MHP ' li Belediye Başkanı Ramazan Yeşildeniz , iki yıldır süren çalışmaların mutlu sonla noktalanmasından memnuniyet duyduğunu belirtti . İlçesine 5 kilometre mesafedeki Karacaderbent Mahallesinde yerin 2 bin 500 metre altında iki yıl süren titiz bir çalışmanın ardından yer yüzüne çıkarılan 180 derecelik jeotermal enerjinin Şaphanenin tarihi ve talihi değiştireceğine inandığını kaydeden Ramazan Yeşildeniz , temiz ve ucuz enerji jeotermalin ilçesinin çehresini değiştireceğini söyledi . Enerjinin yer yüzüne çıkarılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Yeşildeniz , " " Bugün bizlere bu mutluluğu yaşatan , bu mutluluğumuzu paylaşan herkese teşekkür ederim . Şaphane ' nin komşu ilçeler Simav ve Gediz ' den bir farkı kalmamıştır . Şaphanede yatırım yapmak isteyen özel teşebbüsleri ilçeme davet ediyorum . Şaphane ' ye en büyük değeri hediye eden devletimize , hükümetimize , valimize ve tabii ki MTA Genel Müdürümüz Mehmet Yücel ' den başlayarak tüm ekibine halkımız adına şükranlarımı sunarım " şeklinde konuştu .
Şaphane Belediye Başkanı Ramazan Yeşildeniz ' in ardından kürsüye gelen MTA Genel Müdürü Mehmet Yücel , jeotermal enerji kaynakları açısından Türkiye ' nin dünyada 7 . Avrupa ülkeleri arasında ilk sıralarda yer aldığını vurguladı . Türkiye için enerjinin önemine değinen MTA Genel Müdürü Mehmet Yücel , özellikle yenilenebilir enerjinin dünya geneli tarafından tercih edilen enerjilerden olduğunu bu nedenle jeotermal enerjiye büyük önem verdiklerini söyledi . Şaphane Karacaderbent jeotermal kuyusunun 2 , 5 milyon lira harcama yaparak MTA ' nın açtığı en derin ve en yüksek ısıya sahip ilk kuyu olduğunu belirten Yücel , " Şaphane Karacaderbent jeotermal kuyumuz Türkiye genelinde elektrik üretilebilecek 18 . kuyumuzdur . Atatürk ' ün kurduğu bir kurum olarak hedefimiz Türkiye ' yi enerji açısından dışa bağımlılıktan kurtarmaktır . Misyonumuz ve vizyonumuz budur " dedi . Son olarak kürsüye gelen Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe , " Türkiye ' nin enerji kaynakları açısından ne kadar şanslı olduğu MTA Genel Müdürlüğümüzün Şaphane ' deki büyük başarısıyla bir kez daha kanıtlanmıştır . Ülkemizin enerji açısından bağımsız olma yolunda önemli bir adım olan Şaphane Karacaderbent enerji kuyusunu açma başarısından dolayı MTA yönetici ve çalışanlarını kutluyorum " dedi . Şaphane ' deki elektrik enerjisi üretilebilecek jeotermal kuyusunun Başbakan , Bakanlar nezdinde açılışının yapılmasını da arzuladığını belirten vali Kocatepe , " Simav ' dan sonra Şaphane de jeotermal kaynak açısından yatırımcıların gözdesi olacaktır . Kütahya Valiliği olarak yatırımcılara her konuda yardımcı olmaya hazırız " şeklinde konuştu .
Daha sonra Kütahya Valisi Şükrü Kocatepe , MTA Genel Müdürü Mehmet Yücel , Şaphane Kaymakamı Zernin Çay Beşikçi , Şaphane Belediye Başkanı Ramazan Yeşildeniz , Kütahya İl Genel Meclisi Başkanı Şükrü Nazlı ' dan oluşan protokol üyeleri , Türkiye ' nin en derin jeotermal enerji kuyusunun açılışını kurdeleyi birlikte keserek gerçekleştirdi . Kurdele kesilişinin ardından 2 bin 500 derinlikten çıkan 180 derecelik sıcak su buharı bir süreliğine kesildi .
Türkiye ' nin en derin jeotermal enerji kuyusunun hizmete açılış törenlerine yöre halkıda destek verirken , Şaphane Belediye Başkanı Ramazan Yeşildeniz katkılarından dolayı MTA Genel Müdürü Mehmet Yücel ile proje sorumlusu Jeotermal Mühendisi Musa Burçak ' a yöreye özgü el dokuma halısı hediye etti .