Nükleerde ikinci anlaşma G.Kore ile

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Güney Kore'deki resmî temaslarında nükleer santral anlaşmasına giden yolda önemli bir adım atıldı. Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santralle il...



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Güney Kore'deki resmî temaslarında nükleer santral anlaşmasına giden yolda önemli bir adım atıldı. Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santralle ilgili olarak mutabakat muhtırası imzalandı.

Mersin Akkuyu'da kurulacak nükleer santral için Rusya ile el sıkışan Türkiye, Sinop santralinde Güney Kore'yi tercih etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkent Seul'deki resmî temasları devam ederken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ile Güney Kore Ekonomi ve Bilgi Bakanı Choi Kyung-Hwan, Sinop'ta yapılması planlanan santralle ilgili olarak, Nükleer Enerji Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırası'nı imzaladı. Cumhurbaşkanı Gül, nükleer enerjinin Türkiye için kaçınılmaz olduğunu belirterek, "Nükleerde Güney Kore ile işbirliğine çok önem veriyoruz. Bundan sonra detaylara girilecek ve umuyorum ki iki ülke bu alanda güzel bir örnek verecek.'' dedi. Uzmanlar, varılan mutabakatın anlaşmaya giden yolda çok önemli bir adım olduğunu belirterek, "Enerjide yeni bir dönemin başlangıcı. Nükleerde kararlı bir duruş sergiliyor Türkiye." yorumunda bulundu.
Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kore'nin önde gelen firmalarının organize ettiği yemekli Türkiye-Güney Kore İş Forumu'na katılarak, işadamlarına hitap etti. Gül, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin mükemmel düzeyde devam ettiğinin altını çizerek, bunu ticaret ve ekonomi alanlarında işbirliğine çevirme zamanının geldiğini vurguladı. Güney Kore'nin yurtdışında büyük yatırımları bulunduğunu ancak Türkiye'deki yatırımlarının 600 milyon dolar civarında olduğunu belirten Gül, şu sözlerle yatırım çağrısında bulundu: "Türkiye, riski düşük, getirisi yüksek nadir ülkelerden biridir. G. Koreli yatırımcıları Türkiye'ye davet ediyorum. Türkiye'ye geldiğinizde herhangi bir engel ya da bürokrasiyle karşılaşmayacaksınız." Gül, G. Kore ziyaretini gazetecilere değerlendirirken de, iki ülke arasındaki 3,1 milyar dolarlık ticaret hacminde Türkiye aleyhine büyük bir dengesizlik bulunduğuna işaret ederek, "Dengesizliğin giderilmesi için serbest ticaret anlaşmasını bu yıl muhakkak imzalamalıyız. Onda da mutabakata vardık." dedi. Gül, görüşmelerde savunma sanayiini de ağırlıklı olarak konuştuklarını, Türkiye'de üretilen tankların zırhlarının Güney Kore'den alındığını söyledi. Gül, "O zırhları müttefiklerimiz bile vermiyor." ifadesini kullandı. Türkiye'nin de bu ülkeye simülatör sattığını belirten Gül, "Şimdi de inşallah Atak helikopteri satmak istiyoruz. Bugün en çok konuştuğumuz konu bu oldu." dedi.
Enerji Bakanı Taner Yıldız da, imzalanan anlaşmayla ilgili detayları sonuçlandırmak için G.Kore'nin en erken kasıma süre verdiğini açıkladı. Nükleer santralin maliyeti ve finansman meselesiyle ilgili bir soru üzerine Yıldız, şu bilgileri verdi: "Sıkıntılar var. Bu tek düze bir iş değil. Bu iş, çok hassas bir çizgide filin yürümesi gibi. Bizim için ciddi riskler de var. Bunu başarmamız lazım." Yıldız, G. Koreliler ile santralle ilgili 5-6 konuda henüz mutabık kalmadıklarını, bu konular arasında finansman, eskalasyon, ortaklık yapısı, risklerin paylaşılmasının bulunduğunu açıkladı. Herhangi bir muhtemel nükleer kazada risklerin paylaşılması konusunda mesafe alınması gerektiğini vurgulayan Yıldız, "Biz, 'bu işi bilen, know-how'ını getiren firma risklerini paylaşacaktır' diyoruz." ifadesini kullandı. SEUL AA
Doğalgaz tutarsa otobüs ucuzlayacak
İETT, toplu taşımada kullanılan otobüslerin doğalgaza dönüşümü için G. Koreli CEV şirketi ile iyi niyet anlaşması imzaladı. Anlaşma, ilk etapta 400 otobüsün doğalgaza dönüşümünü kapsıyor. İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, doğalgazla çalışan otobüslerin mazotlulara göre yüzde 40 daha az maliyetli olacağını söyledi. Denemede başarılı olunması halinde İETT'nin diğer otobüslerinin de doğalgaza geçeceğini kaydeden Baraçlı, buradan elde edilen tasarrufla bilet fiyatlarını da ucuzlatabileceklerini açıkladı. Otobüslerin mazottan doğalgaza dönüşümü için İETT masraf yapmayacak. İETT'nin toplam 2 bin 830 aracı bulunuyor. DEİK Türk-Kore İş Konseyi Başkanı Ali Kibar, Türkiye'nin ihracatının yaklaşık yarısını yaptığı AB'nin G. Kore ile serbest ticaret anlaşması imzalamasının Türkiye için tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. G.Kore, bu anlaşma ile AB'ye ihraç ettiği otomotiv, demir-çelik, beyaz eşya gibi ürünlerde Gümrük Vergisi'ni sıfırladı. Türkiye'nin Kore'den ithal edip üzerine katma değer koyarak ihraç ettiği ürünlerin bu nedenle yüzde 8-10 daha pahalı hale geldiğini kaydeden Kibar, Türkiye ile G. Kore arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmaması halinde Türkiye'nin AB'ye ihracatının darbe alacağını söyledi. Bu arada, yıllık 700 milyon dolar ciro ile Türkiye'nin en büyük müteahhitlik şirketlerinden biri olan Yapı Merkezi, atık yönetimi sektörüne girmeyi planlıyor. G.Kore gezisine katılan şirketin Murahhas Azası Başar Arıoğlu, büyükşehir belediyelerinin atık yönetimini yapmaya talip olacaklarını söyledi. Bu amaçla atık yönetimi alanında dünyanın en iyi teknolojilerinden birini üreten MECEN IPC şirketiyle başlatılan görüşmeler sürüyor.
Türk kolejinde çiçekli karşılama
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Güney Kore gezisinde eşlik eden eşi Hayrünnisa Gül, G.Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-Bak'ın eşi Kim Yook-ok ile görüştü. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda samimi bir ortamda yapılan görüşmede Hayrünnisa Gül, G.Kore Cumhurbaşkanı Lee'nin eşi Kim'i Türkiye'ye davet etti. G.Kore'deki nüfus artış hızının da gündeme geldiği görüşmede Kim Yook-ok, yeni nesil arasında doğum oranının düşük olduğunu, bu sebeple devletin üçüncü çocuk için teşvik uyguladığını belirtti. Uluslararası Gökkuşağı Okulu'nu da ziyaret eden Hayrünnisa Gül, burada anaokulunun sınıflarını gezdi. Gül'ü çiçeklerle karşılayan minik öğrenciler, İngilizce ve Korece şarkıların yanı sıra Türkçe 'Mini mini bir kuş donmuştu, pencereme konmuştu' şarkısını söyledi. Öğrenciler, yaptıkları resim ve yazılardan oluşan hediyeleri Gül'e sundu.

Zaman