Mhp'li Taner'den Ziraat Mühendislerine Destek

MHP Aydın Milletvekili Recep Taner, görüşülmekte olan 498 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanun Tasarısının 20

  MHP Aydın Milletvekili Recep Taner , görüşülmekte olan 498 sayılı Veteriner Hizmetleri , Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanun Tasarısının 20 . maddesinin 1 . fıkrasının başına " Bakanlıkça " ibaresinden önce gelmek üzere " Ziraat Mühendisleri ve " ifadesinin eklenmesi için verilen önergeye destek verdi .
Recep Taner , vermiş oldukları önerge ile bitki koruma konusunda daha önce reçete yazma yetkisinin 7472 sayılı Yasa ile ziraat mühendislerine verilmiş olduğunu hatırlattı . Taner , bu düzenlemede ise veteriner hekimlerinin yetki ve sorumluluklarının net bir şekilde tanımlanmasına rağmen ziraat mühendislerinin aynı şekilde yasada kendilerini bulamamaları karşısında düzenlenmiş bir önerge olduğunu belirtti .
Asrın hastalığı kanserin oluşmasındaki en büyük etkenin yerel yönetim belediyeler , Tarım Bakanlığı , Sağlık Bakanlığı , Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Çevre Bakanlığının denetim yetkisine sahip olmasına rağmen denetimin kimin tarafından ve ne şekilde yapıldığı hususunun bir muamma olarak ortada durmasından kaynaklandığını belirten Tener , " Tüm bu sıkıntılar ortadayken , bu düzenlemeyle sorumlu yöneticilik uygulaması gevşetilerek kaldırılmak istenmektedir . Hâlen yürürlükte olan Gıda Kanunu ' na tabi olarak ülkemizde faaliyet gösteren tüm gıdayı üreten işletmeler , yaptıkları üretimi denetleyen ve gıda güvenliğini sağlayan eleman istihdam etmekteler ve bu elemanlar , gerek gıda mühendisi gerek diğer mühendisler , gıda üretim aşamalarını denetliyor ve halk sağlığına zarar verecek üretimlerin yapılmasını engelliyor . Tabii işin normalde olması gereken boyutu bu ama gerçekte ne olduğuna baktığımızda ise karşımıza farklı bir manzara çıkıyor . Bugün , şehir merkezleri dahil tüm ülke genelinde , hatta denetim faaliyeti yapacak olan birimlerin yan binalarında , ülkede etin kilogramı 20 lira civarındayken 11-12 liradan et veya kilogramı 3 liraya sucuk satılabiliyorsa bu sistem yeniden gözden geçirilmelidir . Ama bu görüşmekte olduğumuz düzenlemede olduğu gibi sistemi tamamen ortadan kaldırmak olmamalıdır " dedi .
Mikro gıda işletmelerinin üretim maliyetlerini düşürmek için 40 bin civarındaki işletmenin çalıştırma zorunluluğu bulunan gıda mühendisi ve gıda uzmanlarının yapılan düzenleme ile çalıştırma zorunluluğunun ortadan kaldırılmak istendiğini kaydeden Taner , " Türkiye Cumhuriyeti Devleti ; Anayasa ' mızda belirtildiği gibi sosyal devlet ise , vatandaşın sağlıklı gıdaya ulaşmasını temin etmek gerekmektedir ve yapmanız gereken şey , bu işletmelerde görev yapan yaklaşık 20 bin civarındaki gıda mühendisi ve gıda uzmanını Bakanlık bünyesine almak olmalıdır . Yapılacak gerekli düzenlemeler ile gıda güvenliğinde yetki ve sorumluluk tek bakanlıkta birleştirilmeli ; işletmelerin değil devletin denetim elemanı olan uzmanlar tarafından denetimler çok daha sıkı bir şekilde yapılmalıdır . Yoksa , ileride yaşanacak olan sağlık sorunlarının ülkemize ve vatandaşımıza olan maddi ve manevi maliyeti kamuda çalıştırılacak olan bu mühendislerin maliyetinden çok daha fazlası olacaktır . Bu düzenleme yeniden gözden geçirilmeli , mikro gıda işletmeleri dâhil tüm gıda işletmelerinin istisnasız bir şekilde denetlenmesi ve bu denetimlerin kamu adına , kamu gıda denetçileri tarafından yapılması temin edilmelidir . Yapılan denetimler neticesinde , halk sağlığını tehdit edecek olgular bulunması hâlinde ise adil ve uygulanabilir , caydırıcı ceza sistemi devreye girmeli , verilecek cezaların tespitinde de mikro ve makro gıda işletmeleri dengesi ayrıca gözetilmelidir " şeklinde konuştu .