İthal kâğıda giden döviz iştahını kabarttı, yeni fabrika kuracak

Alkim Kâğıt, İzmir Kemal-paşa'daki fabrikasının yanına yeni bir tesis daha yapacak. 35 milyon Euro'ya mâl olacak tesis ile şirketin ofset kâğıt üretim kapasitesi 75 bin tondan 22...



Alkim Kâğıt, İzmir Kemal-paşa'daki fabrikasının yanına yeni bir tesis daha yapacak. 35 milyon Euro'ya mâl olacak tesis ile şirketin ofset kâğıt üretim kapasitesi 75 bin tondan 220 bin tona çıkacak.

Türkiye'de yılda 1 milyon tona yakın matbaa, kırtasiye ve fotokopi (ofset) kâğıdı tüketiliyor. Bunun sadece 350 bin tonu yerli üretimle karşılanırken geçen yıl kâğıt (tüm türler dahil) ithalatına 2,2 milyar dolar gitti. Bu büyük pazarı gözüne kestiren Alkim Kâğıt, İzmir Kemalpaşa'da 30-35 milyon Euro'luk yatırımla yeni bir fabrika kurma kararı aldı. Yeni tesisle şirketin halen 75 bin ton olan ofset kâğıt üretim kapasitesi 220 bin tona çıkacak. Ülke tüketimdeki yerli payı da yüzde 50'ye ulaşacak. Yatırımla 125 kişiye de iş kapısı açılacağını belirten Alkim Kâğıt Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reha Kora, mevcut fabrikanın hemen yanında kurulacak tesisin 18 ay sonra hizmete gireceğini açıkladı. 3 yıldır tam kapasiteyle çalıştıklarını belirten Kora, "Krizden etkilenmedik, birçok kâğıt fabrikası üretimini durdururken biz kapasite artırımına gittik. Sadece Türkiye'de değil, tüm bölgede ofset kâğıt üretiminde lider olmayı hedefliyoruz." dedi.
Şirket yeni fabrikanın yanı sıra kapasitesi 75 bin ton olan mevcut fabrikanın da üretimini artırmayı hedefliyor. Şu an devam eden inceleme çalışmaları olumlu sonuçlanırsa gelecek ay fabrikanın kapasitesi yüzde 20 artırılarak yıllık 90 bin tona çıkarılacak. Geçen yıl 95 milyon dolar ciro yapan şirket, satışlarını bu yıl yüzde 15 artırmayı hedefliyor. Ofsetin yanında temizlik ve ambalaj kâğıtlarıyla birlikte Türkiye'de yıllık toplam kâğıt tüketimi 4 milyon ton civarında. Bunun yüzde 45'i geri dönüştürülebiliyor. 6 yıl önce bu oran yüzde 30'du. Amerika Birleşik Devletleri'nde geri dönüşüm oranı yüzde 65. Japonya'da ise yüzde 70 seviyelerinde. Türkiye'de kişi başına düşen temizlik kâğıdı tüketimi 2,5 kilo. Bu rakam Avrupa'da 7,5-10, ABD'de ise 15 kilo. Alkim Kâğıt Genel Müdürü Halil Sönmez, Türkiye'deki tüketimin de bu seviyelere ulaşacağı dikkate alındığında kâğıt üretimine yapılan yatırımların daha da önem kazanacağını ifade etti.

Zaman