Hollanda'da seçimler aşırı sağcılara yaradı

Hollanda'da bugün yapılan erken genel seçimlerde, iktidarın büyük ortağı Hristiyan Demokrat Parti (CDA) büyük oy kaybına uğradı. İslam ve yabancı karşıtı tutumuyla tanınan Özgürlük Partisi (PVV), üye sayısını 9'dan 20'nin üzerine çıkararak, kurulacak olası koalisyon hükümeti çalışmalarında anahtar parti konumuna yükseldi.

Hollanda'da bugün yapılan erken genel seçimlerde, iktidarın büyük ortağı Hristiyan Demokrat Parti (CDA) büyük oy kaybına uğradı. İslam ve yabancı karşıtı tutumuyla tanınan Özgürlük Partisi (PVV), üye sayısını 9'dan 20'nin üzerine çıkararak, kurulacak olası koalisyon hükümeti çalışmalarında anahtar parti konumuna yükseldi. Parlamentonun Temsilciler Meclisi kanadının 150 üyesini belirlemek üzere yapılan erken genel seçimlerde, ilk sonuçlara göre, merkez sağda yer alan Liberal Parti (VVD) ile merkez solda yer alan Sosyal Demokrat İşçi Partisi (PVDA) seçim yarışını başa baş götürüyor.

Her iki partinin de 30'un üzerinde milletvekili çıkarması bekleniyor.

Katılım oranının yaklaşık yüzde 75 olduğu seçimlerden, en kazançlı çıkan parti İslam ve yabancı karşıtı tutumuyla bilinen aşırıcı sağcı Özgürlük Partisi oldu.

Bu parti, daha önce 9 olan üye sayısını ilk sonuçlara göre 22'ye çıkardı ve üçüncü büyük parti konumuna yükseldi.

Başbakan Jan Peter Balkenende'nin lideri olduğu Hristiyan Demokrat Parti ise büyük oy kaybına uğradı, daha önce 41 olan üye sayısı 21'e gerileyip, tarihinin en düşük oyunu aldı.

Demokratlar 66 Partisi de seçimlerde oy sayısını artırarak 3 olan üye sayısını 10'a yükseltti. Sosyalist Partinin oy kaybettiği seçimde, Yeşil Sol üye sayısını artırdı.

İlk sonuçlara göre değişik partilerden aday olan 11 Türk kökenli adaydan 5'inin milletvekili seçilmesi de kesinleşti.

Seçim sonuçlarının bu gece yarısına doğru kesinlik kazanması bekleniyor.


CNN Türk