AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik: Milletin hakemliğinden korkanlar siyaset yapmamalı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, referandum süresini 60 güne indiren yasanın yürürlüğe girmesi ile ilgili 1 yıllık süre henüz dolmadığı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, referandum süresini 60 güne indiren yasanın yürürlüğe girmesi ile ilgili 1 yıllık süre henüz dolmadığı için uygulanamayacağı yönündeki yorumlara tepki gösterdi. Çelik, böyle bir yorumun zorlama bir yorum olduğunu belirterek, "Bu bir 367 meselesi olur. 367'nin kimlere neleri kaybettirdiğini herkes çok iyi bilir." dedi.

Çelik, AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısı sürerken, toplantıya ilişkin bir açıklama yaptı. Çelik, toplantıda, TBMM'de görüşmeleri sona eren anayasa değişiklik paketinin ele alındığını ve bundan sonraki süreçle ilgili kurul üyelerine bilgi verildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün inceleme için 15 günlük sürenin sonunu beklemeyebileceği yönündeki açıklamasını hatırlatan Çelik, "Çünkü meseleler yeterince tartışılmıştır ve Sayın Cumhurbaşkanı'mız cephesinden de meselenin yeteri kadar vuzuha kavuştuğu şeklinde bir kanaat oluşmuş. Ama tabii ki takdir kendisine aittir." ifadelerini kullandı. Temmuz ayı ortasında referanduma gidileceğine işaret eden Çelik, halkın büyük bölümünün anayasa değişikliğine destek vereceğine inandıklarını kaydetti.

Referandum süresinde yapacakları çalışmalar hakkında bilgi veren Çelik, yazılı dökümanlar hazırlayacaklarını, radyo ve televizyon programları yapılacağını, sanal alemde yapılması gerekenlerin yapılacağını, salon toplantıları ve açık hava toplantıları düzenleneceğini anlattı.

CHP'nin değişikliği Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini de hatırlatan Çelik, "Mahkemeler Türk millet adına yargılama yaparlar. Onlar Anayasa Mahkemesi'ne götürüyorlar. Biz de meseleyi milletin vicdan mahkemesine götüreceğiz. İnanıyorum ki milletin vicdan mahkemesinin terazisi çok daha şaşmaz bir terazidir. Oradan da gerekli karar çıkacaktır." diye konuştu.

"YENİ BİR 367 OLUR"

Hüseyin Çelik, gazetecilerin referandum süresini 60 güne indiren yasanın yürürlüğe girmesi ile ilgili 1 yıllık süre henüz dolmadığı için uygulanamayacağı yönündeki yorumları hatırlatmaları ve bununla ilgili Yüksek Seçim Kurulu'ndan görüş alınıp alınmayacağını sormaları üzerine "Referandum dediğimiz şey bir seçim değildir. Böyle bir yorum son derece zorlama bir yorumdur. Böyle bir yorumla yola çıkmak aynı zamanda bir acz ifadesidir." dedi.

Çelik, şöyle konuştu: "Biz milletin iradesine müracaat etmekten niye gocunalım? Böyle bir zorlama yorumla yola çıkmak aslında ipe un sermektir, sandığın milletin önüne gitmesine engel olma çabasıdır. Bunu yapan siyasi partileri de halk affetmez. Bu bir 367 meselesi olur. 367'nin kimlere neleri kaybettirdiğini herkes çok iyi bilir. Biliyorsunuz 367 diye bir garabet ortaya çıktı. Birisi, bir zatı muhterem, fetva makamı olarak bir şey ortaya attı. Maalesef Anayasa Mahkemesi'nin itibarını zedeleyecek bir karar çıktı oradan. Ama milletin vicdan terazisi bunu düzeltmiştir. '367 falan tanımıyorum' demiştir. 184 toplantı yeter sayısıdır kararı, referandumdan yüzde 70'lik bir oyla geçmiştir. Milletin hakemliğinden korkanlar siyaset yapmamalıdır."

Seçilmiş insanların milletten korkmaması gerektiğini kaydeden Çelik, "Atanmışların durumu farklı olabilir. Siyasi partiler de sizin söylediğinizi telaffuz ederse ben bunu vahim bulurum. Herhangi bir hukuk adamı bunu bir fantezi olarak söyleyebilir. Ama böyle bir iddiayı gündeme getirmek Türkiye için yeni bir 367 meselesidir. Bunu gündeme getirenler millet tarafından mahcup edilecektir." diye vurguladı.