Gelirini yüzde 7 artıran GSM devi, bu sene 2,4 milyar TL'lik yatırım planlıyor

Türkiye'nin önde gelen iletişim şirketlerinden Turkcell, yılın ilk çeyreğinde gelirlerini yüzde 7 arttırarak 2,25 milyar TL'ye çıkardı. Şirket, bu yıl

Türkiye'nin önde gelen iletişim şirketlerinden Turkcell, yılın ilk çeyreğinde gelirlerini yüzde 7 arttırarak 2,25 milyar TL'ye çıkardı. Şirket, bu yıl 2,4 milyar TL yatırım yapmayı planlıyor.

2010 ilk çeyrek finansal sonuçlarını kamuoyuyla paylaşan Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv, bu yıl itibarıyla kişi başına ve data kullanımda önemli bir artış elde ettiklerini açıkladı. Ciliv, 2010 ilk çeyreğinde yakaladıkları başarıyı, "Turkcell'in gelirleri yüzde 7 büyüdü ve önceki senenin ilk çeyreğine göre 22,5 milyar TL oldu. Şu an 8 ülkede 62 milyon abonemiz var. Kişi başına kullanımında ve data kullanımında bir artış söz konusu. Gelirler de önemli ölçüde arttı." ifadeleriyle özetledi.

Aylık ortalama mobil data kullanıcı sayısı 7 milyona, 3G abone sayısı 5,2 milyona ulaşan GSM devinin, toplam mobil data kullanımı 2009'un ilk çeyreğine göre 18 kat arttı. 2010'un ilk üç ayında kullanılan toplam data miktarı ise 2009 yıl boyunca kullanılan toplam data seviyesine ulaştı. Bu yılın ilk çeyreğinde data gelirlerinin toplam gelirlere oranı da yüzde 19 oldu.

Azalan çift SİM kart kullanımı ve düşen penetrasyonun etkisiyle Türkiye'deki abone sayısı 34,3 milyona gerileyen Turkcell'in toplam abone sayısı 62 milyon oldu. Turkcell'in Abone Başı Aylık Kullanım Dakikası yeni kampanya ve tarifelerin olumlu etkisiyle 2009'un birinci çeyreğine oranla yüzde 43,3 artarak 153,3 dakikaya ulaştı. Abone Başı Aylık Geliri aylık kullanım dakikalarının ve mobil internet gelirlerinin artması sonucunda 1 yıl öncesine göre yüze 13,5 oranında arttı 19,4 TL'ye çıktı.

Mobil internet konusunda şirketinin liderliğine vurgu yapan Turkcell CEO'su Ciliv, "Akıllı cihazlarda önemli bir pazar payımız var, Turkcell müşterileri mobil interneti normal pazar payının üzerinde kullanıyorlar. Yeni mobil servisler de piyasaya çıkıyor. Genç play ile istendiği gibi müzik indirilebiliyor. İstediğiniz en yakın noktalara sizi yönlendiriyor. Havayolu taşımacılığında kolaylıklar getiriyor." dedi.

"İKİNCİ BİR METRO KURUYORUZ, 3G METRO"

Türk GSM sektörünün lideri, 3. Nesil iletişim konusunda da oldukça iddialı. Bu alandaki yatırımlarını, "2009 ve 2010 da Turkcell ikinci bir metro kuruyor. 3G metro. Son iki senede çok hızlı yatırımla dünyanın en gelişmiş 3G teknolojisini Türkiye ye kurduk." övgüsüyle aktaran Ciliv, 3G'ye ve Türk insanının potansiyeline inandıklarını vurguladı.

Turkcell CEO'su, "Türkiye'nin genç nüfusunun potansiyel insanlarının bu rakamları beklediğini düşündük. Bir sene içinde mobil data kullanımı 18 kat artmış. Önemli bir yatırımdır, bu. Mobil gelirleri yüzde 70 arttı. Mobil data da ucuzladı. Bu değişim geçtiğimiz senelerde yaptığımız yatırımların yerinde olduğunu, önümüzün açık olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Ciliv'in verdiği bilgiye göre ilk çeyreğin sonu itibarıyla Turcell'in 34,3 milyon abonesi var. Bunun 9,3 milyonu faturalı abone. Şirket, faturalı abonede son iki senede önemli gelişme kaydetti, bu büyümeyi de devam ettirmek istiyor. Kişi başına kullanımda 153 dakika seviyesinde. Kişi başına gelirde 1 sene öncesine göre yüzde 14 artış söz konusu. Turkcell, pazardaki liderliğini koruyor, yüzde 56 seviyelerindeki pazar payında bir değişiklik yok.

FİBER OPTİK KABLOYA 500 MİLYON TL YATIRIM

Süreyya Ciliv, Turkcell'in stratejik şirketlerinden biri olarak tanımladığı Superoniline hakkında da bilgi verdi. Fiber ve uzun vadeli bir yatırım olmasına rağmen, Turkcell olarak fiberin alt yapısına önemli bir yatırım yaptıklarına vurgu yaptı. Superonline'a bu yıl 500 milyon TL yatırım yapacaklarına dikkat çekti. Sene sonunda toplam fiber kablo uzunluğunun 23 bin kilometreye ulaşmasını planladıklarını da aktardı.

Şirket olarak sürekli, 'yeni teknolojileri kullanarak, müşterilerin hayatına nasıl değer katarız'ın peşinde olduklarını dile getiren Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv, şunları söyledi:

"Müşteri memnuniyetini arttıran yeni çözümler sunmayı öngörüyoruz. Kişi başına kullanım hem seste hem de data da artmaya devam edecek. Turkcell demek; yatırım ve teknooji demek, fark yaratmak demek. Turkcell, rakiplerinin 2 ya da 3 katı fazla Türkiye ye altyapı yatırım yaptı, BTK rakamlarına göre. 2004'ten 2009 sonuna kadar rakiplerimizin 3 misli Türkiye'ye yatırım yaptık. Sabit de dahil, Türkiye'ye en fazla yatırım yapan kurumuz. 3G ve servislerimizle devam ediyor. Turkcell olarak mobil iletişimin geleceğine inanıyoruz. Yeni fırsatları kolluyor, değerlendiriyoruz. 2,4 milyar seviyesinde yatırım yapacağız."