'İş sağlığı ve güvenliği konusunda gelişmiş ülkelerin 20 kat gerisindeyiz'

24. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası'nın açılış töreni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlık Müsteşarı Birol Aydemir ve Türkiye genelindeki birçok işvere

24. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası'nın açılış töreni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlık Müsteşarı Birol Aydemir ve Türkiye genelindeki birçok işverenlerinin katılımıyla Konya'da yapıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer, açılış törenine Meclis'teki anayasa paketiyle ilgili görüşmeler sebebiyle katılamadı. Bakan Dinçer, yerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlık Müsteşarı Birol Aydemir'i gönderdi. Konya Dedeman Hotel Kongre Merkezinde düzenlenen törende konuşan Aydemir, Türkiye'nin gelişmiş olan ülkelere oranla iş sağlığı ve güvenliği konusunda 20 kat geride kaldığını söyledi.

İş sağlığı ve güvenliğinin çalışma hayatının en önemli konularından biri olduğunu ifade eden Aydemir, insanın üretimin bir unsuru olduğu sürece iş sağlığı ve güvenliği çalışma hayatının en önemli konularından biri olmaya devam edeceğinin altını çizdi. Aydemir, "Dünyada bir yılda 2 milyon 2 yüz bin insan iş güvenliğinin yetersizliğinden ölüyor. Bu önemli bir kayıptır. Tahminlere göre yılda Türkiye'de 4 milyar TL bu iş kazalarından kaybediliyor. Dünyanın en büyük 17. ekonomisine, Avrupa'nın en büyük 16. ekonomisine sahibiz ama yeterli değil. İş sağlığı konusunda bu ülkelerin çok daha gerisindeyiz. İş sağlığı konusunda en iyi ülke İngiltere. İngiltere'den 20 kat kötüyüz. Gelişmiş ülkelerin ne kadar gerisinde olduğumuz apaçık görülüyor." dedi.

Aydemir, şöyle devam etti: "Birkaç yıl önce bir toplantı için Amerika'ya gittim. 10 metrelik bir yol çalışması için çalışma yerinin 3-5 mil öncesine bütün işaretleri koyup tedbirleri almışlar. Yani orada o çalışmadan dolayı kazanın yapılması imkansız. İzmir'de ise bir iki yıl önce bir çukur kazılmıştı ve hiçbir işaret konulmamıştı. Yağmur yağmış ve çukur su dolmuştu. Bir ailenin içinde olduğu bir taksi o çukura düşmüş ve hiç biri sağ kalmamıştı."