GSO Başkanı Koçer: Ekonomide iyileşme işaretleri gelmeye devam ediyor

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, ekonomide iyileşme işaretlerinin gelmeye devam ettiğini söyledi. Koçer, Gaziantep sanayisinin kabuk

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, ekonomide iyileşme işaretlerinin gelmeye devam ettiğini söyledi. Koçer, Gaziantep sanayisinin kabuk değiştirmeye devam ettiğini ifade etti.

GSO, mayıs olağan meclis toplantısını yaptı. GSO Meclis Başkanı Abdülkadir Konukoğlu yönetiminde yapılan toplantıda konuşan Koçer, geçen yıla nazaran iyileşen rakamların, kayıpları ancak telafi ettiğini, bunun da istenilen ölçüde olmadığının görüldüğünü belirtti. Türkiye ekonomisinde büyüme beklentisindeki artışların, gelecek aylar için önem arz ettiğini belirten Koçer, bu anlamda ülke gündeminin üretim ve istihdam olmasının da sorunların çözümü noktasında önemli olduğunu ifade etti.

Başlatılacak yeni bir istihdam seferberliğinin yanı sıra, yeni bir üretim seferberliğinin de şart olduğunu kaydeden Koçer, "Gelişmelerin ışığında her zaman olduğu gibi bugün de Gaziantep sanayisi yine kabuk değiştirmeye devam ediyor. Gerek sektörel çeşitliliğimiz, gerekse ihracat yaptığımız ülke sayısındaki artış, rekabet gücümüzü oluşturmaya devam ediyor. Şimdi Gaziantep sanayisi olarak Ar-Ge ve inovasyon konusunda daha çok çalışmak ve ürün çeşitliliğimizi artırmak zorundayız." ifadelerini kullandı.

"AVRUPA'DAKİ SIKINTILARIN SEBEBİ ÜRETİM DEĞİL"

Koçer, Yunanistan'la başlayan Avrupa'daki sıkıntıların temeline inildiğinde, bu sorunların kaynağında üretimin olmadığını, bu ülkelerin ekonomilerini, genellikle hizmet sektörüne bağladıklarının görüldüğünü söyledi. Koçer, şöyle konuştu:

"Böylece, üretimin ve üretimle birlikte oluşturulan istihdam ve katma değerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş oluyoruz. Bugün Euro'nun değer kaybetmesi AB ihracatını olumsuz etkileyecek görünüyor. Ama gerek bölge, gerekse Ortadoğu ülkeleriyle olan ilişkilerimiz bizim bu durumdan etkilenmeyeceğimizi gösteriyor. Bugün şüphesiz ki Türkiye kendi coğrafyasında en büyük üretim merkezi. Gaziantep de bu duruma en çok katkı veren ve Türkiye'ye değer katan bir il. İşte bu noktada, Gaziantep'in, bulunduğu coğrafyayı çok iyi değerlendirmesi ve sanayideki vizyon değişimini buna göre hedeflemesi şart."

Koçer, Gaziantep Sanayi Odası'nın yaptığı tüm çalışmaların, şehrin rekabet gücünü artırmak ve yeni vizyonları sanayiye kazandırma yönünde olduğunu ifade etti. Bölge ülkeleri ile yıllar önce başlattıkları ikili ekonomik ilişkilerin şimdi daha da arttırılması gerektiğinin altını çizen Koçer, "Bu anlamda 24-27 haziran tarihlerinde açacağımız ve toplam 5 ülkenin katılımıyla gerçekleşecek 5. Uluslararası Irak ve Komşu Ülkeler Fuarı'nın önemi bizim için daha da artmış durumda. Gaziantep'in gerek elektrik tüketimi, gerek ihracat rakamları, gerekse de istihdam rakamları artmaya devam ediyor. Gaziantep olarak nisan ayında ihracatımız, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 oranında artış gösterdi. İstihdam oranımız da bu yılın üç aylık ortalamasında geçen yıla göre yüzde 5 oranında arttı. Bildirge veren işyeri sayısında ise geçen yıla göre yüzde 9,2 oranında artış var. Bu sonuçlar bize sektörlerimizin büyük çoğunluğunun krizin etkilerini üzerinden atmaya çalıştığını, bir kısmının da önümüzdeki aylarda daha iyi olacağını gösteriyor."

"İSTİHDAM VE KAPASİTE KULLANIMINDA ARTIŞ BEKLENİYOR"

Koçer, oda olarak yaptıkları anketlerin, yılın ikinci yarısında istihdam ve kapasite kullanımında artış olacağını gösterdiğini kaydetti. Koçer, anketlerden çıkan sonuçlara göre, yılın ikinci yarısında tüm ekonomik rakamlarda sürpriz sonuçların gelebileceğinin görüldüğüne dikkat çekti. Bu beklentiler ışığında, hız artırmak ve iyileşmeyi hızlandırmak zorunda olduklarını belirten Koçer, bunun için de hükümetin atacağı yeni adımların önem arz etiğini dile getirdi.

Türkiye'de banka kredilerindeki genişlemenin de devam ettiğine vurgu yapan Koçer, aylık bazda, gerek Türkiye'deki kredi kullanma rakamlarının gerekse Gaziantep'teki rakamların kredi piyasasının rahatlamaya başladığını gösterdiğini kaydetti. Gelişmelerin, gelecek aylarda yeni bir yatırım sürecinin başlayabileceğini gösterdiğini aktaran Koçer, "Bu anlamda 5. Organize Sanayi Bölgesi için başlatılan çalışmaları destekliyoruz. Şimdi sanayiciler olarak dikkat etmemiz gereken önemli bir husus, mevcut sektörlerimizde kapasite fazlası yatırımlara girmemektir. Bu noktada yeni yatırım alanları konusunda biraz daha dikkatli olmak zorundayız. Her ne kadar Gaziantep olarak sektörel çeşitliliğimiz diğer tüm sanayi illerimize nazaran daha geniş ve rekabetçi olsa da bu durumu daha da iyi noktalara taşımalıyız. Gaziantep olarak bizim hükümetimizden beklediğimiz yegane şey, üretimi teşvik anlayışının gelişmesi ve uygulanmasıdır. İhracatının yüzde 93'ü sanayi ürünü olan bir il olmamız hesabı ile gerek bölge ülkelerine, gerekse dünyaya daha çok sanayi ürünü satabilmemiz için desteklere ihtiyacımız var."

Koçer, vize uygulamasının kaldırılması ile yeni bir sürecin başladığını belirterek, bu süreci de Gaziantep için önemsediklerini dile getirdi. Koçer, "Şimdi bu yeni süreçte daha fazla çalışmak ve bu ülkelerle olan ilişkilerimiz artırmak zorundayız." diye konuştu.

"TÜRKİYE 2010 YILININ İKİNCİ ÇEYREĞİNDE BÜYÜME HAMLESİNE GEÇTİ"

GSO Meclis Başkanı Abdülkadir Konukoğlu da Türkiye'nin 2010 yılının ikinci çeyreğinde de büyüme hamlesine geçtiğini, mümkün olduğu kadar geçmiş yıllardaki ekonominin, bir daha kötüye dönmemesi ve çevre ülkelere bakıldığında Yunanistan, Almanya ve Fransa'ya göre Türkiye'nin bu ülkelere göre daha fazla borçlu olmasına rağmen, ekonomisinin daha sağlam temellere dayanarak gittiğini belirtti.

Türkiye'de sanayide büyük bir canlanma olduğunu ve bu canlanmanın da ileride işsizliğe bir çare olacağına inandıklarını ifade eden Konukoğlu, şöyle konuştu:

''Sanayinin büyümesi bilhassa Gaziantep'in kabuk değiştirmesi, Türkiye'deki bütün şehirlerin bir arama, yeni bir iş peşinde koşma azmi, Türkiye'deki genç elemanların çokluğu, tahmin ediyorum ki 2020-2023 yıllarına doğru daha iyiye gidecek. Ama ben şuna inanıyorum, 2010'un üçüncü çeyreği daha iyi olacak kanaatindeyiz. Dünyadaki hammadde fiyatlarının birden bire yükselmesi her ne kadar olumsuz etkiler veriyor ise de piyasadaki arz ve talebin ve dünyadaki stokların bitmesi de iş hareketi getirecek Türkiye'ye. Ben şuna inanıyorum, bu yıl inşallah daha iyi olacak. 2011'in ilk 6 ayında da tahmin ediyorum Gaziantep'te eski hızımıza ulaşacağız. Ekonomi iyiye doğru gidiyor, bunda kimsenin şüphesi ve kaygısı olmasın. İşsizliği de sonunda bu Türkiye yenecek. Yeter ki sabırlı olalım, paniğe kapılmadan yolumuza devam edelim.''