İzmir'in iş gücü piyasası haritası çıkarılacak

İzmir Ticaret Odası (İTO) tarafından Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürlüğü, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ve Türkiye İş Kurumu İzm

İzmir Ticaret Odası (İTO) tarafından Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürlüğü, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ve Türkiye İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü işbirliği ile 1 Haziran'da başlayacak projeyle "İzmir İş gücü Piyasası Araştırması" yapılacak.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Atilla Sezgin ile Türkiye İstatistik Kurumu Başkan Yardımcısı Musa Yılmaz tarafından protokolün imzalanmasından sonra alan araştırması başlayacak.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, son iki yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin ülkemizde en ağır hasar verdiği alanların başında istihdamın geldiğini söyledi.

İşsizliğin sadece Türkiye'nin değil şu anda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sosyo - ekonomik problemlerinden biri olduğunu kaydeden Demirtaş, "Son açıklanan resmi verilere göre; ülkemizde işsizlik oranı yüzde 14,4. Bu oran kent merkezlerinde yüzde 16,3'e kadar yükseliyor." dedi.

İzmir'in de işsizliğin en yüksek oranlarda seyrettiği kentlerimizden birisi olduğuna dikkat çeken Demirtaş, "İzmir'de oranların yüksek olmasında kentimizin batıya dönük, yüksek ihracat yapan bir kent olması ve krizin de ihracat ile sanayiye darbe vurmasının büyük etkisi var. Resmi rakamlara baktığımızda, İzmir'de işsizlik oranının 2004 yılından bu yana sürekli olarak Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini gözlemliyoruz. 2009 sonunda ülkemizde işsizlik oranı yüzde 14,0 iken, kentimizde bu oran yüzde 16,2 seviyesine ulaştı." dedi.

İzmir'in en önemli sorunlarından birisi olan işsizlik sorununa çözüm bulmak amacıyla yoğun bir çalışma yaptıklarını ifade eden Demirtaş, son olarak 2010 yılı Ocak ayında "İzmir'de İstihdam Sorunu ve İşsizliğe Çözüm Arayışları" konulu arama konferansını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Arama konferansına katılan her kesimden uzmanların işsizlik sorununun ele alınmasında arz ve talep boyutunun ihmal edilmemesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardığını ifade eden Demirtaş, "Bu düşünce doğrultusunda konferansta istihdam ve işsizlik sorununun çözümü için kentimiz iş gücü piyasasının arz-talep profilinin çıkarılmasına yönelik bir çalışma yapılması kararı alındı. Odamız, Türkiye İstatistik Kurumu İzmir Bölge Müdürlüğü, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Türkiye İş Kurumu İzmir İl Müdürlüğü işbirliği ile İzmir İş gücü Piyasası Araştırması hazırlıklarına hemen başladık." diye konuştu.

"ARAMA KONFERANSINDAN SONRA 4 KURUM 40 GÜNLÜK YOĞUN ÇALIŞMA YAPTI"

Arama konferansının ardından dört kurumun 40 günü aşan yoğun çalışmaları sonucunda araştırma metodolojisi oluşturularak, hane halkları ve iş yerlerine uygulanacak soru formları ile alan uygulaması oluşturulduğunu ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu: "1 Haziran Salı günü saat 11.30'da Türkiye İstatistik Kurumu İzmir Bölge Müdürlüğü'nde İş - Kur adına Sayın Valimiz Cahit Kıraç, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Atilla Sezgin ile Türkiye İstatistik Kurumu Başkan Yardımcısı Musa Yılmaz ile işbirliği protokolümüzü imzalayacağız. Aynı gün alan araştırması da başlayacak. Araştırma İzmir genelinde geniş bir örnekleme dayanıyor. İş gücü yapısı, sektörler bazında ihtiyaç duyulan eğitim ve deneyim ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla hane halkları ve iş yerleri ile yüz yüze görüşülecek. Kentimiz genelinde toplam istihdamın yüzde 93,4'ünü barındıran 29 sektör bazında ihtiyaç duyulan personel vasıfları; iş gücü arz boyutunda hane halklarında 15 yaş ve üstü tüm fertlerin meslek, eğitim ve ücret bilgileri değerlendirilerek sorunun çözümünde nasıl bir yol haritası izleneceği ortaya konulacak. Türkiye İstatistik Kurumunun kurulduğu 2005 yılından bu yana örneklem boyutu ile en büyük bölgesel araştırmayı İzmir'de gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle araştırma sonucunda iş gücü piyasasının arz ve talep boyutunun net bir fotoğrafı elimize geçmiş olacak. 4 kurumun işbirliği ile çok önemli bir araştırmayı gerçekleştirmiş olacağız."