Diyanet'e açıktan 5 bin yeni kadro

Diyanet İşleri Başkanlığının kuruluş ve görevlerini yeniden düzenleyen kanun tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Tasarıya göre, 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda yer alan sınırlamalara tabi olmaksızın, 2010 yılı içerisinde, Diyanet İşleri Başkanlığına ait boş kadrolara 5 bin açıktan atama yapılabilecek.

Diyanet İşleri Başkanının görev süresi 5 yıl olacak ve bir kişi en fazla 2 kez başkan olarak atanabilecek. Başkanın vereceği görevleri yapmak ve başkana karşı sorumlu olmak üzere en fazla 3 başkan yardımcısı atanabilecek. Başkan yardımcılarının görev süresi, başkanın görev süresi ile sınırlı olacak.

Din İşleri Yüksek Kurulu, Başkanlığın en yüksek karar ve danışma organı olacak ve 16 üyeden oluşacak. Diyanet İşleri Başkanı; Aday Tespit Kurulunca, en az lisans düzeyinde dini yüksek öğrenim görmüş veya dini bilimlerde uzmanlaşmış kişiler arasından belirlenen 24 adaydan 12, ayrıca İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden 4 kişiyi kurul üyeliğine atanmak üzere tespit edecek. Kurul üyelerinin görev süresi 5 yıl olacak.

Yurt içinde ve yurt dışında İslam dinine mensup farklı dini yorum çevrelerini, dini-sosyal teşekkülleri ve geleneksel dini-kültürel oluşumları incelemek ve değerlendirmek, Din İşleri Yüksek Kurulunun görevleri arasında sayılacak.

Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu, bir başkan ile 8 üyeden oluşacak. Başkan ve üyelerin görev süresi 5 yıl olacak.

YENİ BİRİMLER OLUŞTURULACAK


Din Hizmetleri, Eğitim Hizmetleri, Hac ve Umre Hizmetleri, Dini Yayınlar, Dış İlişkiler, İnsan Kaynakları ve Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlükleri ile Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Diyanet İşleri Başkanlığının hizmet birimlerini oluşturacak.

İl ve ilçe müftüleri bölgelerinde Diyanet İşleri Başkanlığını temsil edecek, din hizmetlerini, dini müesseseleri yönetecek, din görevlilerinin hizmetlerini düzenleyip denetleyecek. İl müftüleri Diyanet İşleri Başkanlığına, ilçe müftüleri ise il müftülüklerine bağlı olacak.

İl ve ilçe müftülüklerinde ihtiyaca göre şube müdürlükleri kurulabilecek.

Başkan Yardımcıları, Rehberlik ve Teftiş Başkanı, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı müşterek kararla; daire başkanı, hukuk müşaviri, başmüfettiş, müfettiş, iç denetçi ve dini yüksek ihtisas merkezi müdürü, Başkanın teklifi üzerine Başbakan veya ilgili Bakan onayı ile diğer personelin atamaları ise Başkan tarafından yapılacak.

UZMAN ATAMALARI


Diyanet İşleri uzman yardımcılığı atamalarında, en az lisans düzeyinde dini yüksek eğitim şartı da aranacak. Sınavda iki defa başarısız olan adaylar bir daha bu sınava katılamayacak. Uzmanlık için açılacak mesleki yeterlilik sınavında başarılı olanlar, Diyanet İşleri Uzmanı unvanı kazanabilecek. Söz konusu uzmanlık sınavında iki defa başarısız olanlar, bu sınava bir daha katılamayacak. Müfettiş ve başmüfettiş toplam kadro sayısının yüzde 10'unu aşmamak üzere, Başkanlıkta 3 yıl genel müdürlük yapmış olanlar başmüfetişliğe, 3 yıl daire başkanlığı veya 6 yıl il müftülüğü yapmış olanlar müfettişliğe sınavla atanabilecek.

Vaizler, adaylık döneminden sonra vaiz, uzman vaiz ve başvaiz kariyer basamaklarına ayrılacak.

İmam-hatiplik mesleği, adaylık döneminden sonra imam-hatip, uzman imam-hatip ve başimam-hatip; müezzin-kayyımlık mesleği ise müezzin-kayyım ve başmüezzin; Kur'an kursu öğreticisi, Kur'an kursu uzman öğreticisi ve Kuran kursu başöğreticisi kariyer basamaklarına ayrılacak.

Kariyer basamaklarında yükselmede kıdem, eğitim, hizmet, bilimsel, sosyal ve kültürel faaliyetler, sicil puanları ve Başkanlıkça yapılacak sınav sonuçları esas alınacak.

Dini Yüksek İhtisas Merkezi ve eğitim merkezi eğitim görevlisi, bu merkezlerdeki eğitim ve öğretim faaliyetlerini yürütmekle görevli olacak ve dört yıllık dini yüksek öğrenim mezunu olup ihtisas kursunu bitirmiş veya doktora yapmış olanlar arasından atanacak.

İmam hatipler ve müezzin-kayımların haftalık iznine ve bayram tatillerinde izin kullanmalarına ilişkin konular, yönetmelikle düzenlenecek.
İmam hatip ve müezzin kayımlar Kur'an-ı Kerim öğretiminde görevlendirilebilecekler.

HAC VE UMRE HİZMETLERİ


Seyahat acentelerine hac kontenjanı verilebilecek ve gerektiğinde bu acentelerden hizmet satın alınabilecek. Seyahat acentelerine verilecek kontenjan Bakanlar Kurulunca belirlenecek. Diyanet İşleri Başkanlığı, hac ve umreye götürdüğü vatandaşlarla yaptığı sözleşme hükümlerine uymayan, taahhüt ettiği hizmeti vermeyen veya eksik veren acenteye, fiilin ağırlığına göre uyarı, kınama, kontenjan kısıtlaması, süresiz veya 1-3 yıl arası organizasyondan men etme gibi müeyyideler uygulanabilecek.


Kaynak: İnternethaber