Rektör Akınoğlu: Lise her yere yapılır ama Zeytin Gen Bahçesi'nin oluşumu yılları alıyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Ziraat Fakültesi'nin ''Zeytin Gen Bahçesi'' olarak kullandığı alana İl Özel İdaresi taraf

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Ziraat Fakültesi'nin ''Zeytin Gen Bahçesi'' olarak kullandığı alana İl Özel İdaresi tarafından okul yapılmak istendiğini ancak buna karşı çıktıklarını söyledi. Akınoğlu, "Lise her yere yapılır ama Türkiye'de sadece 2 tane olan Zeytin Gen Bahçesi'nin oluşumu yılları alıyor." dedi.

Akınoğlu, "Okul yapılmak istenen yaklaşık 100 dönümlük araziye 1970'li yıllarda fakültemiz tarafından zeytin fidanları dikildi. Burasının Türkiye'de İzmir'den sonra ikinci gen bahçesi konumunda. İmar değişikliklerinden sonra maalesef araziye İl Özel İdaresi tarafından okul yaptırılmak isteniyor. Bu değişiklikler bizim bilgimiz dışında oldu. Bu alanın yanında boş arazi var. Okul oraya yapılabilir. Burada şu an 386 genetik ağaç var.'' dedi.

Zeytin fidanlarındaki genetik farklılıkların bu bahçede görüldüğünü vurgulayan Akınoğlu, "Zeytinleri yok etmek kimseye bir yarar sağlamaz. Liseye bir yer nasıl olsa bulunur. Üniversitemiz de inşaat yapıyor ama fakülte binası yapıyoruz. 500 metre arayla yapıyoruz. Sosyal alanlar, otoparklar da lazım." ifadesini kullandı.

Çukurova Üniversitesi arazilerinin Adana için büyük bir zenginlik olduğunu söyleyen Akınoğlu, "Dünyanın her tarafından gelen öğretim üyeleri akademisyenler, üniversitemize hayran oluyor. Türkiye'nin en güzel üniversitesi. Üniversitemizin etrafına baktığımız zaman yoğun bir şehirleşme var. Göl kenarında üniversitemizin sınırının bittiği yerde ağaç göremezsiniz. İnsanlar ağaçları kesiyor. Betonlaşma artıyor. Yetkililer kontrol edemiyor. Bizim sınırımız içinde güvenlik birimleri var. Kimse bir ağaç kesemiyor. Menekşe köyüne doğru sınırımız bittiğini fark edebilirsiniz. Ağaçların bittiği yerde üniversitenin sınırı da bitiyor." şeklinde konuştu.

"Üniversite burada olmasaydı göl kenarında bu ormanlık bile kalmazdı." diyen Akınoğlu, "Üniversitemiz Adana için müthiş bir zenginlik. Üniversitemize yeni iletişim, hukuk fakültesi ve teknopark yaptık. Arazimiz olmasaydı bunları yapamazdık. Yeni fakülteler için arazi gerekiyor. Bu arazilerde her yıl 70 tane TÜBİTAK projesi gerçekleşiyor. Tarımsal araştırma yapılıyor. Adana'da bir arazi gerekince hemen üniversite arazisi düşünülmemeli. Lise başka yere yapılabilir. Belediyelerin imar planlarında okul yerleri vardır. Ancak zamanla yok edildiği için bizden arsa bekliyorlar. Sağlık Müdürlüğü'nün karşısındaki büyük arazi niçin bekletiliyor." sorusunu yönetti.

Üniversite içerisine reklam panoları konulması için kendilerine 1 milyon lira teklif edildiğini vurgulayan Akınoğlu, "Bizim sınırımızda sadece 2 reklam panosu var. Bize 1 milyon lira teklif edenler var ama sırf üniversitenin güzelliği bozulmasın diye kabul etmedik. Üniversitemiz eğitim kurumudur güzelliğini korumalıyız. Bizden sonraki nesillere üniversitenin toplu halde bırakılması çok önemli. İstanbul Üniversitesi perişan halde, her binası bir yerde. Marmara Üniversitesi de öyle. Kampus ortamı yok. Adana'da böyle güzel bir üniversite varken korunmalı." şeklinde açıklamalarda bulundu.