Rektör Akınoğlu: Gıda güvenliği çok önemli; kansere davetiye çıkarmayalım

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, gıdaların kansere neden olan önemli bir faktör olduğunu söyledi. Akınoğlu, güvenliğine ve

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, gıdaların kansere neden olan önemli bir faktör olduğunu söyledi. Akınoğlu, güvenliğine ve denetimlere önem verilmesine işaret etti.

Su Ürünleri Fakültesi'nde HACCP ve ISO22000 Gıda Güvenliği Yönetim Standardı Kursu Sertifika töreni yapıldı. Törende konuşan ÇÜ Rektörü Alper Akınoğlu, gıda güvenliğinin özel öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Gıdalar kansere neden olan önemli bir faktör. Beslenmeye dikkat etmeliyiz. Sağlıklı beslenmek çok önemli. Ev hanımları yaptıkları yemeği belki iş gücünü hafifletmek için bir hafta buz dolabında bekletiyor. Gıdalar pişirildiğinde o gün tüketilmeli. Yemekler içerisindeki kimyasallar büyük tehlike oluşturuyor." dedi.

"Gıda zehirlenmeleri ve içme suyundan ölümlerin yaşanması çok uzak tarihlerde olmadı." diyen Akınoğlu, "Gıda güvenliğine dikkat etmeliyiz. Gıda ihraç eden ülke konumundaki Türkiye için de bu oldukça önemli. Gümrüklerde bazı gıdalarımız tekrar dönüyor. Gıdalar belirli testler ve denetimlerden geçmeden yurt dışına ihraç edilmemeli." ifadesini kullandı.

Üniversitelerin sadece sınavlarla gelen öğrencilere yönelik olmadığını, yaşam boyu öğrenme programlarıyla; toplumda her yaştaki bireylerin eğitim alacağı kurumlar olduğu söyleyen Akınoğlu, "İlk yaşam boyu öğrenme programı Çukurova Üniversitesi'nde başladı. Bu programla toplum da bilgilendiriliyor." şeklinde konuştu.

ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oya Işık ise kursiyerlere katılımlarından dolayı teşekkür etti.

ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Özoğul ise 2006 yılında 25 kursiyerle başladıklarını belirterek Yaşam Boyu Öğrenme Programı'yla birlikte 500 kursiyere bu sertifikayı verdiklerini söyledi. HACCP ve ISO22000'in kaliteyi koruyucu bir sistem olduğunu vurgulayan Özoğul, "HACCP gıdayı biyolojik, kimyasal ve fiziksel tehlikelerden korur. Uluslar arası bir pasaport anlamını da taşıyor. Gıda zehirlenmelerinin önüne geçerken ölüm riskini de önemli derecede düşüren bir sistemdir. ISO 22000 ise tarıma dayalı gıda güvenliğidir." dedi.

Konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikaları takdim edildi.