İl Genel Meclisi köylerin çöp sorununa el attı

Köylerin etrafının çöplük görünümünden kurtulması, buna bağlı olarak ortaya çıkan hastalık ve zararların ortadan kaldırılması için çalışma başlatan Aydın İl Genel Meclisi, Köye Yönelik Hizmetler Komisyonu, Plan Bütçe Komisyonu ve Çevre ve Doğal Kaynaklar Komisyonu'nun sorunun çözümü için hazırlamış olduğu rapor mecliste oy birliği ile kabul edildi

Köylerin etrafının çöplük görünümünden kurtulması, buna bağlı olarak ortaya çıkan hastalık ve zararların ortadan kaldırılması için çalışma başlatan Aydın İl Genel Meclisi, Köye Yönelik Hizmetler Komisyonu, Plan Bütçe Komisyonu ve Çevre ve Doğal Kaynaklar Komisyonu'nun sorunun çözümü için hazırlamış olduğu rapor mecliste oy birliği ile kabul edildi.

Aydın İl Genel Meclisi Mayıs ayı toplantılarının 4 oturumunda köylerin çöp sorununu görüştü. Daha önce İl Genel Meclisi Üyeleri Sera Konaklı, Ahmet Akşit, Cavit Ancın, Hikmet Acar, İsmail Hakı Eser ve Mustafa Baştuğ'un ortak çalışması sonucu meclis gündemine gelen köylerin çöp sorunu konusunda öncelikle köylülerin çöpler konusunda bilinçlendirilerek, çöplerin gelişi güzel doğaya bırakılması önlenmeye çalışılacak. Aydın'ın birçok köyünün çöp depolayacak alana sahip olmadığı için köylerin etrafının vahşi çöp depolama alanı haline geldiği dikkat çekilen çalışma konusunda il genel meclisinde köylerin çöp sorununun çözümü için neler yapılabileceği görüşüldü.

Köylerde dere kenarlarına atılan yada gelişi güzel yerlere dökülen çöplerin hem sağlık açısından tehdit oluşturduğunu, hem yangınlara sebebiyet verdiğini, hem de çevre ve görüntü kirliliğine neden olduğunu belirtti. İl Genel Meclisi olarak Hedeflerini 'Köyleri daha yaşanabilir bir hale getirmek' olarak açıklayan Kazım Er, "Bizim hedefimiz kentteki olanakları köylere de taşıyabilmektir. Daha temiz, daha sağlıklı, daha çağdaş köyler için 'Çöp sorununa son' diyerek bu sorunu çözüme kavuşturmalıyız. Toplu yaşanan yerlerde özellikle kentlerde ve köylerde atık miktarı hızla artmaktadır. Türkiye İstaistik Kurumu verilerine göre 2001 yılında kişi başına günlük atık miktarı 1.28 iken 2002 yılında 1-32 kilograma çıkmıştır. Bugün ise tüketimdeki artış dikkate alındığında bu miktar daha da attığı aşikardır. İlimiz sınırları içerisinde 490 köyümüz bulunmaktadır. Köylerimizin bir kısmı ise belediyelerin mücavir alanı içerisinde kalmaktadır. Bu köylerimizin durumları üzerine incelemeler yapılmalıdır" dedi.

AB FONLARINDAN YARARLANILACAK

Köylerin bulundukları yerler itibariyle farklılık gösterdiğini dile getiren Kazım Er, köylerin katı atıklarının nerelerde ve nasıl depolanacağının belli olmadığını kaydetti. Öncelikle köylerin vahşi atık veya çöp biriktirme yerlerinin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Er köylerin çöp sorununu çözmek için komisyonların birlikte hazırladığı rapor kararlarını, "Bazı Nüfus bakımından büyük ve bu konuyu sorun olarak gören köylerimiz çöp sorununu kendi imkanları ile toplamaya çalışmaktadır. Bunların yanı sıra bütüncül düşünmek şartıyla, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Aydın ili sınırları içerisinde ve belediyelerin mücavir alanı sınırları dışında kalan köylerimizin çöp sorununun çözümü bir master planı hazırlanmalıdır. Köy nüfusları ve güzergahlar baz alınarak ve gruplaştırmalar yapılarak, topluca çöp toplama yönüne gidilmelidir. Uygulanacak projelerle ilgili olarak Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından çöp biriktirme alanları tespit edilmelidir. İl Özel İdaresinin mevcut bütçe olanakları ile Aydın'daki köylerimizin çöp sorununun altından kalkması kolay değildir. İl özel idaresinin sorumluluk alanındaki yerlerin çöp sorununu çözmek için Avrupa Birliği fonlarından yaralanılmadır. Çöp sorununu çözebilmek için proje üretilmeli ve proje desteği sağlanmalıdır. Bu projenin gerçekleşmesi ve gerekli danışmanlık hizmeti için bütçeden ödenek sağlanmalıdır" şeklinde açıkladı.