Denizli Belediyesi işçilerine yüzde 12 zam yaptı

Denizli Belediyesi bünyesinde çalışan 630 işçiye yüzde 12 zam yaptı. Hak İş Hizmet İş Sendikası ile toplu sözleşme imzalayan belediye ayrıca işçilerin

Denizli Belediyesi bünyesinde çalışan 630 işçiye yüzde 12 zam yaptı. Hak İş Hizmet İş Sendikası ile toplu sözleşme imzalayan belediye ayrıca işçilerin sosyal haklarında da önemli iyileştirmeler yaptı.

Denizli Belediyesi'nde yapılan toplu iş sözleşme imza törenine Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Hak İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı ve Hizmet İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, başkan yardımcıları ve çok sayıda belediye çalışanı işçiler katıldı.

Başkan Zeybekci, törende yaptığı konuşmada yüksek hakeme gitmeden sendika ve belediyenin toplu iş sözleşmesinin imzalama aşamasına geldiğini söyledi. Toplu iş sözleşmesinde atılacak imzaların Denizli halkı adına atılacağını işçilere ödenecek paraların da Denizli halkının paraları olduğunu kaydeden Başkan Zeybekci, "Biz bu güne kadar çalışma arkadaşlarımızı, kendi dünya görüşlerimize göre, kendi hassasiyetlerimize göre hiçbir zaman hareket ederek belirlemedik. Sizler işle başlarken Denizli halkına günde 8 saat en verimli şekilde çalışacağınıza dair söz verip imza attınız. Sizlere ödenen paralar Denizli halkının paralarıdır. Hiçbiri kendi cebimizden ödediğimiz paralar değildir." dedi.

İşçilerin akşam eve gittiğinde "Ben bugün Denizli halkıyla imzaladığım bu protokol gereği 8 saat çalıştım ve sana getirdiğim ekmek de helaldir." dediğinde Denizli Belediyesi'yle hiçbir problemi olmayacağını ifade eden Zeybekci, "Biz seçim sonrası yaptığımız toplantıda 'Tasarruf amaçlı işten çıkarma olmayacak.' dedik ve bu halen geçerlidir. Ama halkın hakkını haksız yere suistimal eden olursa onlarla hiçbir işimiz de olmayacak. Bu toplu iş sözleşmemizde Türkiye'de memur maaş artış oranları, TEFE, TÜFE ortalaması belli, buna göre yüzde 12 dolayında zam olacak." diye konuştu.

Hak İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı ve Hizmet İş Sendikası Genel Başkanı Arslan, toplu iş sözleşmesiyle ilgili bilgilerin üyelere ulaştırıldığını söyledi. Sözleşmenin, elde edilen ücretlere, sosyal haklara bakıldığında Türkiye'nin ve yerel yönetim şartlarına göre değerlendirildiğinde başarılı olarak görüldüğünü kaydetti. Arslan, "Bir toplu iş sözleşmesinin başarılı sayılabilmesi için 3 kriter bulunuyor. Bunların birincisi işimizi aşımızı güven altına alabiliyor muyuz? İkincisi imzaladığımız toplu iş sözleşmesiyle haklarımızı maaşlarımızı zamanında alabiliyor muyuz? Üçüncüsü ise işyerinde iş barışı, verimliliği ve kardeşliği temin edebiliyor muyuz? Bunlar varsa sözleşme başarılıdır. Bence ücret zammı 4. sıradadır." şeklinde konuştu. En yüksek maşalarla imza atıp aylarca ödenemeyen sosyal haklar ve maaşların sorun olduğuna dikkat çeken Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İyi maaşa imza atıp çalışanların yarısının işini kaybetmesi iyi bir sözleşme değildir. Ben 3 hususun da burada gerçekleştiğini biliyorum. İşini yapan, verilen görevlerini yerine getiren arkadaşlarımız ücretlerini gününde alan arkadaşlarımızın akşam eve gittiğinde sabah işe gelip gelmeme kaygısını taşımaması gerekiyor. Yani insanlar işini aşını çalıştığı sürece kaybetmeyeceğini bilmesi gerekiyor. Bu hem çalışanların motivasyonu ve verimliği için önemlidir."

Yapılan konuşmaların ardından Başkan Zeybekci ve Hizmet İş Sendikası Genel Başkanı Arslan, 2010-2012 Yılı Toplu İş Sözleşmesi'ni imzaladı. Sözleme gereği belediyede çalışan 630 işçinin maaşlarına yüzde 12 zam, sosyal haklarda da önemli iyileştirmeler yapıldı.