Mısır'da 'Binbir gece masalları' kitabına avukatlar karşı çıktı

Mısır'da bir grup avukatın 'Binbir gece masalları' kitabının yeni baskısı yapılmasına itiraz ederek başsavcılığa şikayette bulunması ülkede geniş çaplı tepkilere yol açtı.

Şehrazat’ın Şehriyar’a anlattığı hikayelerin yer aldığı dünyaca ünlü Binbir gece masalları kitabının yeniden basılmasına Mısır’da bir grup avukatın karşı çıkması ülkeyi karıştırdı. Avukatlar bu hikayelerde ahlaka uygun olmayan kesitler bulunduğunu savunurken yazarlar tepkilerini ortaya koydu.

“Afedersin Şehriyar…Hatta sen de Şehrazat”….Mısırlı bazı gazetelerin manşetlerinde işte bu tarz başlıklar dikkat çekti. Köşe yazarları, bir grup avukatın başlattığı kampanyaya eleştriler yağdırdı. Kendilerine “Sınırsız Avukatlar Birliği” ismi veren bu avukatlar Binbir gece masalları kitabının yeniden basılmasına karşı “ahlaksız kesitler” içerdiği gerekçesiyle bir kampanya başlattı.

Avukatlar, evrensel insanlık kültürünün bir parçası olarak nitelendirilen bu kitaba el konmasını istemenin dışında Mısır başsavcısına da şikayet dilekçesi sundu. Bu çağrılar her ne kadar Şehrazat’ın hikayelerini kesen horoza ulaşmasa da Mısır’da geniş tartışmalara yol açtı. Yazarlar Birliği, talepte bulunanları Arap ve İslam kültür ve mirasının karşısında durmakla suçladı.

Avukatların bu talebine yazarlardan ve aydın kesimden de tepki geldi. Mısırlı romancı Cemal Gaytani, olay karşısında çok şaşırdığını ve Mısır devletinin bu kitabı tekrar basarak hakkını almasını istediğini söyledi.

Şikayet dilekçesi sunan avukatların kendilerine dayanak aldıkları kanun maddesinde ise şöyle deniyor: “Her kim ahlaksız yayınlar ve resimler basarsa para ve iki yıl hapis cezasına çarptırılır.”

Kaynak: Timeturk