Almanya'nın KRV eyaletinde başa baş geçen seçimler koalisyonu zora soktu

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti, yeni hükümetini uzun süre bekleyeceğe benziyor. Seçimlerin sonucunda hiçbir blokun yeterli çoğunluğu sa

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti, yeni hükümetini uzun süre bekleyeceğe benziyor. Seçimlerin sonucunda hiçbir blokun yeterli çoğunluğu sağlayamaması hükümet kurmayı zorlaştırıyor.

KRV meclisinde Hıristiyan Demokratlar (CDU) ile Sosyal Demokratlar'ın (SPD) 67'şer milletvekili bulunuyor. Ancak söz konusu iki büyük parti de doğal partnerleriyle hükümet kurma gücüne ulaşamıyor. Ne SPD Yeşiller partisi ile; ne de CDU, Hür Demokratlar (FDP) ile hükümet kurmak için gerekli olan 91 milletvekili sayısına ulaşabiliyor. Bu da sağlıklı, uzun soluklu bir hükümetin kolay kurulumamaycağını gösteriyor.

Hem CDU-FDP, hem de SPD-Yeşiller blokları aşırılıkla suçladıkları Sol Parti ile koalisyona yanaşmıyor. Bu durumda CDU ile SPD, kendi partnerlerinin yanı sıra diğer taraftaki partner partiyi ikna etmenin yollarını arıyor. CDU kendi partneri FDP'nin yanı sıra Yeşiller Partisi'ni yanına çekmeye, SPD ise Yeşiller Partisi'nin yanı sıra FDP'yi yanına çekmeye çalışıyor. Ancak Yeşiller ile FDP birbirlerine sıcak bakmıyor.

FDP, siyasi tablo gereği SPD ve Yeşiller'le görüşmeye hazır olduğunu ancak, bu iki partinin Sol Parti ile asla görüşmeyeceklerini açıklamasını istemişti. SPD bu kararı sevinçle karşılamış, SPD-Yeşiller ve FDP'den oluşabilecek bir koalisyonun işaretleri gelmeye başlamıştı. Ancak FDP KRV Başkanı Andreas Pinkwart, SPD ve Yeşiller'in bu isteklerini yerine getirmediğini, SPD'nin niyetinin, "Diğer seçenekleri denedik olmuyor. Sol Parti ile koalisyon kurmaktan başka çaremiz kalmadı." diyebilmek olduğunu ileri sürüyor. FDP Meclis Grup Başkanı Gerhard Papke ise, SPD ve Yeşiller'in Sol Parti ile de müzakereler yürüttüklerini iddia ederek, "KRV'de bu partilerle koalisyona kapıları kapadı.

Diğer yandan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de hükümet opsiyonları konusunda önceden bir kararlaştırma yapamak istemediğini, ancak Sol Parti ve FDP'nin hükümet yeteneğine sahip olmadığı görüşünde olduğunu açıkladı. Bütün bunlar SPD-Yeşiller ve FDP'den oluşacak bir koalisyonu zora sokmuş durumda.

Sol Parti'nin de katılacağı bir SPD-Yeşiller-Sol Parti koalisyonuna ise Yeşiller'den çok SPD soğuk bakıyor. SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ve KRV Başkanı Hannelore Kraft seçim öncesi ve sonrası Sol Parti'nin hükümet yeteneği ve olgunluğuna sahip olmadığını ve onlarla bir koalisyon düşünmediklerini açıklamıştı. Hannelore Kraft'ın ayrıca Sol Parti ile koalisyonu gitmesi durumunda, dönemin SPD Hessen Başkanı Andrea Ypsilanti'nin düştüğü duruma düşmekten endişe ettiği bildiriliyor. Hükümet senaryolarında bir diğer seçenek ise CDU ile SPD'nin birlikte kuracakları büyük koalisyon. Ancak iki partinin de başbakanlığı istediği göz önünde bulundurulduğunda bu seçenek de realist görünmüyor. Üstelik bu durumda, bir birinin tam tersi programlara sahip partilerin kurduğu koalisyonun, hiçbir yeni icraat yapamayacağından endişe ediliyor.

KRV'DE SON NOKTAYI İKİ KADIN LİDER KOYACAK

FDP'nin şartlı ortaklık teklifi, hem SPD'yi hem de Yeşiller'i rahatsız etti. İki bayan başkan Hannalore Kraft ( SPD ) ve Sylvia Löhrman ( Yeşiller), oluşacak yeni koalisyon modelleri üzerinde yol haritası belirlemek amacıyla bir araya geldi. Löhrman, FDP KRV Genel Başkanı Andreas Pinkwart'ın şartlı koalisyon teklifi üzerine "Hür Demokrat Parti seçimi kaybettiğini unutmuş gibi, bize şart koşuyor. Biz şartsız olarak her parti ile görüşmeye hazırız." şeklinde konuştu. 1999 - 2005 yılları arası KRV Eyaletinde Yeşiller ile hükümet oluşturduklarını belirten KRV SPD Genel Başkanı Hannelora Kraft, " Yeşiller ile önceki yıllarda olduğu gibi çok farklılıklarımız yok. Parti programımız da birçok ortak noktalarımız var. Bu yüzden seçim öncesi söylediğimiz gibi Yeşiller Birlik Partisiyle koalisyonun üçüncü partisini birlikte arayacağız." dedi.

CDU / FDP iktidarında Uyum Bakanlığı yapan Armin Laschet ise Tagesspiegel'e verdiği demeçte; CDU, FDP ve Yeşiller Birlik Partileri ile bir koalisyon kurabileceklerini açıkladı. Hatırlanacağı gibi seçim öncesi Yeşiller, FDP ile kesinlikle koalisyona gitmeyeceklerini açıklamıştı. SPD ve Yeşiller yarın ikinci kez bir araya gelerek detaylı bir şekilde yol haritasını belirleyecek.