Yunanistan, 110 milyar Euro'luk yardımın 20 milyarını istedi

Yunan hükümeti, AB-IMF destek mekanizmasının vermeyi kararlaştırdığı 110 milyar Euro'nun, 20 milyar Euro tutarındaki bölümünün verilmesi talebinde bulundu. Yunan m...



Yunan hükümeti, AB-IMF destek mekanizmasının vermeyi kararlaştırdığı 110 milyar Euro'nun, 20 milyar Euro tutarındaki bölümünün verilmesi talebinde bulundu.

Yunan medyası, hükümetin, AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'ye başvurusu çerçevesinde, Euro kuşağı ülkelerinin vereceği kredinin 14,5 milyar Euro, IMF'den sağlanacak olan bölümün ise 5,5 milyar Euro olduğunu duyurdu. Haberde, IMF'den alınacak olan borcun, Fon'un kendi stand-by şartları çerçevesinde belirlediği kredi faiz oranı çerçevesinde, 3 milyarlık bölümünün yüzde 1,30, 2,5 milyarının ise yüzde 3,30 faiz oranına sahip olduğu kaydedildi. AB ülkelerinden gelecek olan yardım için faizin yüzde 3,60 olacağı belirtilirken, Yunanistan'ın 2010 sürecinde Euro kuşağı ülkelerden alacağı yardımın 30 milyar Euro olacağı da bildirildi. IMF'den gelecek yardım ise 10 milyar Euro olacak. Yunanistan, bir kısmının vadesi 19 Mayıs'ta dolacak olan 8,5 milyar Euro'luk 10 yıllık tahvilin finansmanı için kredinin ilk dilimlerini bir an önce almak istiyor. Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu da bütçe açığının daraltılması yolunda yeni ekonomik önlemler alınması durumunda kalınmasının başarısızlık anlamına geleceği değerlendirmesinde bulundu.
DEV PAKETE ALMANYA'DAN 123 MİLYAR EURO
Bu arada, AB'nin, üye ülkeleri Yunanistan benzeri krizden koruyarak, garanti ve destek mekanizması kurmayı amaçlayan 1 trilyon dolarlık (yaklaşık 750 milyar Euro) dev yardım paketinin kompozisyonu da genel hatlarıyla belli oldu. 60 milyar Euro Avrupa Birliği Komisyonu borçlanma programı, 440 milyar Euro Euro grubu ülkelerinden yeni kredi olarak gelirken, IMF de 250 milyar Euro katkıda bulunacak. Ülke temelinde pakete en büyük katkıyı ise 123 milyar Euro ile Almanya sağlarken, Almanya'nın katkısının 150 milyar Euro'ya da çıkabileceği belirtiliyor. Bu arada Almanya'da bakanlar kurulu, yaptığı özel oturumda, Yunanistan'a yapılacak yardım çerçevesinde Almanya'nın üstleneceği miktarla ilgili yasa tasarısını kabul etti.


Zaman