SGK İl Müdürü Keskin: İzmir'in prim tahsilatı Türkiye'nin ortalmasının üstünde

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, Sosyal Güvenlik Haftası'nın kutlanmasının amacının kurumu halka tanıtmak, Sosyal Güvenli

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, Sosyal Güvenlik Haftası'nın kutlanmasının amacının kurumu halka tanıtmak, Sosyal Güvenlik reformunu anlatarak vatandaşlara hak ve hükümlülüklerini konusunda bilinçlendirme olduğunu söyledi.

Keskin, Sosyal Güvenlik'te en önemli noktanın ise kayıt dışı ile mücadele olduğunun altını çizerek, bu kapsamda seminerler düzenleyeceklerini, 25 lise ve dengi okul ve üniversite öğrencilerine sosyal güvenliği anlatacaklarını ifade etti.

Keskin, ayrınca, SGK ile ilgili ikincisini hazırladıkları kitabın örnek olduğunu, ilkinin SGK Başkanlığı tarafından Türkiye'ye dağıtılmaya başladığını söyledi.

İlköğretim öğrencilerine yönelik resim ve kompozisyon yarışması düzenlediklerini de belirten Keskin, kutlamalar çerçevesinde en çok prim ödeyen 10 işverene plaket vereceklerini bildirdi. Keskin, bu işverenlerin seçiminde primlerin tam ödenmesi, sigortasız işçi çalıştırmaması ve işçi maaşlarını tam ödeme gibi kriterleri aradığını kaydetti.

Sosyal güvenlikte en önemli noktanın; kayıt dışıyla mücadele olduğunun altını çizen Mustafa Keskin, "İşveren sigortasız çalıştırdığı işçinin hakkını vermediğinin farkında değilse, kayıt dışının önünü geçilmesi zor. Bu nedenle bilgilendirme ve bilinçlendirme önem kazanıyor." dedi.

Keskin, 1 Ekim 2010 tarihinde altyapısı tamamlanacak ve bankaların da içine dahil edileceği sistemle bilgilerin tek merkezde toplanacağını, böylece çalışanın sigortalı olup olmadığının sistem tarafından tespit edileceğini ifade etti.

Sigortasız işçi çalıştırmayla ilgili cezai müeyyidelerin sorulması üzerine Keskin, işverenin bir yıl süreyle sigortasız işçi çalıştırıldığı tespiti halinde 20-25 bin lira ceza tahakkuku yapıldığını, sadece ceza ile kalınmadığını, işverenin 5 puanlık indirimden yararlandırılmadığını bildirdi. Keskin, bu 5 puanlık indirimle işçi prim yüklerinin OECD ve AB seviyesine çekildiğini söyledi.

Prim tahsilatına ilişkin soruya Keskin, İzmir'de Türkiye'nin ortalmasının üstünde prim tahsilatı tahakkuk ettiğini, prime oranın yüzde 88 olduğunu açıkladı. Keskin, sebebini de 5 puanlık indirim olduğunu, Türkiye genelindeki prim tahsilatının yüzde 75-80'ler civarında kaldığını söyledi.