Tukaş 2010'da yüzde 20 büyüyecek

Tukaş Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Karadağ, 2010 yılında geçen senenin yüzde 20 üzerinde bir büyüme oranını hedeflediklerini söyledi. İhracatta yeni p

Tukaş Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Karadağ, 2010 yılında geçen senenin yüzde 20 üzerinde bir büyüme oranını hedeflediklerini söyledi. İhracatta yeni pazarlara girmek için çalışmalar yürüttüklerini belirten Karadağ, iç pazarda da etkinliği artırmak istediklerini ifade etti.

Tukaş Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Karadağ ve Tukaş Genel Müdürü Ahmet Şükrü Yılmaz, Tukaş'ın 2010 hedefleriyle ilgili İzmir'de basın toplantısı düzenledi. Karadağ, Tukaş'ın toplam satışlarının yüzde 33'ünü ihracat şeklinde olduğunu, ihracatın yüzde 85'lik bölümünün ise AB ülkelerine yapıldığını söyledi. Ege Bölgesi'nde 1962 yılında başlayan üretimde Tukaş'ın tüm ülkeye yayılarak bugün sektöründe çok önemli paya sahip olan kuruluş haline geldiğini kaydeden Karadağ, güçlerinin cefakar çiftçilerin, çalışanların oluşturduğu markadan ve mensubu oldukları OYAK'ın kurumsal ve finansal gücünden kaynaklandığını ifade etti.

OYAK'ın sanayi, finans ve hizmet dallarındaki çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 60 kadar iştirakinin bulunduğunu belirten Karadağ, yaklaşık 29 bin kişiye istihdam sağlayan OYAK grup şirketlerinin gerçekleştirdikleri üretim, satış, ihracat ve ödedikleri vergiler ile Türkiye ekonomisine sürekli ve artan oranda katma değer yarattığını dile getirdi. Tukaş'ın 1967 yılından bu yana OYAK Grubu bünyesinde faaliyetini sürdürdüğünü ifade eden Karadağ, "2009 yılı sonu birleşik sonuçlarına göre, OYAK Grup Şirketleri'nin toplam satışları, 19 milyar 100 milyon liraya, toplam ihracatı 6 milyar 700 milyon liraya toplam aktifleri 28 milyar 300 milyon liraya, ödediği vergiler ise 1 milyar 300 milyon liraya ulaşmış bulunmaktadır. Görüldüğü üzere, OYAK Grubu, Türk ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır.'' dedi.

Tukaş Genel Müdürü Ahmet Şükrü Yılmaz ise Tukaş'ın salça, konserve, sos, reçel, turşu ve dondurulmuş sebze-meyve ürünleri ile gıda sektöründe Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden biri olduğunu, firmanın kontrollü tarım kapsamında Ege ve Marmara bölgelerindeki 3 bin civarında köylünün ürününü satın alarak, ülkenin tarım ekonomisine büyük katkı sağladığını anlattı. Şirketlerinin iç pazarda ana ürün kategorileri salça ve konserve ürünlerinde pazarın en büyük iki oyuncusundan biri olduğunu anlatan Yılmaz, dış pazarda AB ülkeleri, ABD, Avustralya, Japonya, KKTC, Afrika ülkeleri ve Orta Doğu ülkeleri ağırlıklı olmak üzere 22 ülkeye ihracat yaptıklarını, toplam satışın yüzde 33'ünü ihracatın oluşturduğunu kaydetti.

Yılmaz, "Bulunduğumuz ihracat pazarlarında yeni ürünlerimiz ile büyüyerek, henüz yer almadığınız pazarlara ise 2010 yılından itibaren giriş yaparak ihracatımızı artırmayı hedeflemekteyiz. 2010 yılı itibariyle hedefimiz, iç pazarda ana ürün kategorilerine odaklanmak, ürün bulunurluğu, bilinirliği ve görünürlüğünü artırmak, ihracatta ise yeni pazarlara giriş yaparak büyümektir.'' şeklinde konuştu.