Hatay'da yapılan kazılardan tarih çıkıyor

Hatay'daki Tell Tayinat Höyüğü'nde kazı çalışmaları yapan Kanadalı arkeologlar, M.Ö. 670 yıllarında güçlü Asur kralının kendisine bağlı zayıf tımarlar ile yaptığı çivi yazısı anlaşma tabletini gün yüzüne çıkardı.

Kanada'nın Toronto Üniversitesi'nden Prof. Dr. Timothy Harrison'ın başkanlığını yaptığı kazı ekibi, önceki gün Türkiye'nin Ottawa Büyükelçisi Rafet Akgünay'ı ziyaret etti. Burada gazetecilere konuşan Harrison, "Tabletteki ifadeler, Kitab-ı Mukaddes'te ele alınan Tanrı ile İbrahim arasındaki sözleşmeye çok benziyor. Bu anlaşma, kitap yazılırken İsraillilere ilham vermiş olabilir" dedi.

43 santimetre boyunda ve 28 santimetre enindeki tablette 650 -700 satır yazı bulunuyor. Pek çok parçası dağılan ve zarar gören tableti restore etme işlemleri sürüyor. Tercüme çalışmalarının da devam ettiğini bildiren kazı ekibi, Asur Kralı Esarhaddon'un tahtını ve gücünü barışçıl bir şekilde korumak için bu anlaşmayı yaptırdığını belirtti.

Antakya - Reyhanlı Karayolu'nun kuzeyinde bulunan Tell Tayinat Höyüğü'nde 1930 yılından beri yapılan kazılarda, 30 binin üzerinde eser bulundu. Timothy Harrison'ın liderliğindeki kazılarda ise, Kanada, İtalya, İngiltere, ABD ve Türkiye'den 35 kişilik bir ekip çalışıyor. Kazıların Hitit tarihindeki karanlık döneme ışık tutması bekleniyor.