Davutoğlu Hırvatistan ve Bosna Hersek ziyaretinde

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bosna Hersek'e yönelik uluslararası desteği sürdürmeye kararlıyız ve Türkiye, Hırvatistan bütün uluslararası forumlarda Bosna Hersek'in yanında yer alacaktır" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davuoğlu, Üçlü Danışma Mekanizması çerçevesinde Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Jandrokoviç ve Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj ile Dışişleri Konutu'nda bir araya geldi. Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında 3 bakan, ilki 14 Ocak 2010 tarihinde Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'te düzenlenen zirvenin ikincisi için toplandıklarını belirttiler.

Önemli kararlar alındığı ve bunların hayata geçirildiğini belirten Bakan Davutoğlu, Bosna'nın NATO üyelik perspektifi alması konusunda Hırvatistan'la birlikte çok yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi. Davutoğlu, Bosna-Hersek'i NATO üyelik sürecine girmesinden dolayı kutlayarak, Hırvatistan'a da katkılarından dolayı teşekkür etti. Bu toplantının olumlu bir atmosferde geçtiğini ve geleceğe yönelik yapıcı kararlar aldıklarını ifade eden Davutoğlu, "Üçlü mekanizmanın bundan sonraki işleyişiyle ilgilidir. Biz üç Bakan her üç ayda bir araya gelmeye karar verdik. Bundan sonraki toplantımızı Saraybosna'da gerçekleştireceğiz. Ayrıca Türkiye, Bosna hersek ve Hırvatistan hükümet ve devlet başkanları düzeyinde bir toplantı yapmaya karar verdik. Bunun tarihini en kısa sürede birlikte kararlaştıracağız. Yine bu çerçevede, bütün uluslararası toplantılarda, birlikte olduğumuz bütün toplantıların marjında bir araya gelmeye karar verdik. NATO, AGİT, Birleşmiş Milletler gibi toplantıların marjında görüşmeye karar verdik. Bu kararlar, aldığımız kararların ikinci boyutunu oluşturuyor. Bosna Hersek'e yönelik uluslararası desteği sürdürmeye kararlıyız ve Türkiye, Hırvatistan bütün uluslararası forumlarda Bosna Hersek'in yanında yer alacaktır. Hırvatistan ile birlikte NATO eylem Planı'nın hayata geçirilmesinde destek vereceğiz. Hırvatistan'da Avrupa Birliği'nde desteğini sürdürecek. Bosna Hersek'i kurucu halkın özellikle güven arttırıcı bağlamda üç kurucu halkın arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Buradan üç Bakan Bosna Hersek'te yaşayan Boşnak, Hırvat, Sırpların önümüzdeki geleceği birlikte barış içinde şekillendirmesi çağrısında bulunuyoruz. Bu üç halk eşit sorumluluklara ve haklara sahiptir. Özellikle de en küçük topluluk olan Hırvatlar başta olmak üzere" şeklinde konuştu.

Bakan Davutoğlu, Bosna Hersek'in gelişmesi, kalkınması ve ekonomik gelişimi ve yeniden inşası konusunda birlikte projeler üretmeye ve uygulamaya karar verdiklerini söyleyerek, şunları kaydetti:

"Özellikle altyapı çalışmalarında, 5C gibi koridorların deniz ve kara ulaşımının inşasında Bosna ekonomisinin canlandırılmasında bu konulara destek vermeye kararlıyız. Ekonomik gelişim bağlamında, tarihi yapıların restorasyonu, tekrar güçlendirilmesi konusunda başta Mostar olmak üzere Bosna'da birlikte çalışmaya kararlıyız. Bosna'yı tarihi bir şehir yapmak için çalışacağız. Mostar'daki köprü barış köprüsüdür. O köprü tarihin köprüsüdür. O bakımdan, bu köprüyü barış köprüsü olarak hem sembolik hem de gerçek anlamıyla Mostar'ı barış şehri olarak yaşatmaya kararlıyız İlk olarak Hırvatistan'la belediye binası ve müzik okulu restorasyonlarında birlikte çalışacağız. Tarihi yapılar, cami, kilise restorasyonu konusunda birlikte çalışma yapacağız."

BOSNA HERSEK DIŞİŞLERİ BAKANI SVEN ALKALAJ
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj da, kendisini Türkiye'de iyi hissettiğini, memnuniyetle davetlere icap ettiğini, özellikle Bosna halkının teşekkürünü ilettiğini belirterek, "İleriki dönemde Başkanlar düzeylinde görüşeceğimizden dolayı mutluyuz. Bölge güvenliği açısından çok önemli bir gelişmedir. Bosna Hersek'in bütünlüğü ve istikrarı bizim için çok önemlidir. Avrupa ile entegrasyon sürecinde önemli destekler oldu. Bosna Hersek'e vermiş olduğunuz destek ivme kazandı. Bosna Hersek'te halklar
arasındaki barışı tesis etmektir" diye konuştu.

HIRVATİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI GORDAN JANDROKOVİÇ
Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Jandrokoviç ise, üç ülkenin de barış ve istikrar konusunda aynı görüşe sahip olduğunu, Hırvatistan'ın, Bosna Hersek'i NATO üyeliği konusunda desteklediğini belirterek, "Dört ana maddemiz var. Toprak bütünlüğü, kurucu halk, reformlara destek ve Atlantik' çerçevesinde desteğe devam edeceğiz. Bu alanın öneminin farkındayız. Yeniden yapılandırma çalışmalarında ortak çalışmaların yerine getirilmesi konusunda kararlıyız" kaydetti.
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Davutoğlu, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesut Barzani'yi Türkiye'ye davet eden bir mektup gönderdiğini belirterek, "Uygun bir vakitte kendileri Türkiye'yi ziyaret edecekler" dedi.
Bakan Davutoğlu, Müsteşar Feridun Sinirlioğlu ile ilgili soru üzerine, "Sinirlioğlu'nun Erbil'e dün bir ziyaret yaptı ve burada Mesut Barzani ile görüştü. Türkiye'nin Irak'ta devam eden son derece tutarlı bir dış politikası gerçekleştiriyor. Irak'ta hangi etnik ve mezhebi kökenden olursa olsun bütün gruplarla yakın ilişki içinde olmak ve bütün bu gruplara Irak'ın geleceğini inşa etmek bağlamında, aynı güçlü mesajı vermek noktasında Türkiye'nin yoğun temasları bulunmaktadır. Bizim için bütün gruplar
kardeşimiz, dostumuz, komşumuzdur. Irak'ın geleceği tarihi bakımdan ortak sorumluluk taşıdığımız bir gelecektir. Bu görüşmeleri bundan sonra da daha yakın bir istişare içinde sürdürme kararlılığındayız. Geçen yıl 30 Ekimde Erbil'e bir ziyaretim olmuştu. Zaten orada da ben kendisini uygun bir vakitte Türkiye'ye beklediğimizi ifade etmiştim. Bu yeni bir gelişme değil. Bu konuda da uygun bir vakitte kendileri Türkiye'yi ziyaret edecekler. İstişareler bağlamında da biz buna önem veriyoruz. Çünkü bütün
grupların birlikte Irak'ı hızlı bir şekilde inşa etmesini istiyoruz" dedi. vda, 5C gibi koridorların deniz ve