'Akıllı tahtaya Türk rakip 'Sihirli Göz'
Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayı ile Türkiye genelindeki okullarda yaygınlaşan ve fiyatı bin 500 ile 3 bin 500 lira arasında değişen 'Akıllı Tahta'ya
Yurt dışından çeşitli marka ve modellerle Türkiye'ye gelen akıllı tahtaya, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ) okutman olarak görev yapan İbrahim Koç'un fikir babalığı ile rakip geliyor. 'Sihirli Göz' adı verilen ve akıllı tahtayı aratmayan cihaz, 600 lira gibi bir fiyatla satışa sunulmaya hazırlanıyor. Akıllı tahtadaki çalışma prensibinden farklı bir şekilde çalışan sihirli gözün kullanımı sırasında tahtaya ihtiyaç duyulmuyor. Sihirli Göz, yansıtıldığı herhangi bir ortamda rahatlıkla çalışabiliyor. Yani sihirli göz için projeksiyon cihazı olması yeterli.
Cihazın akıllı tahtadan esinlenerek üretildiğini belirten Koç, elektrik-elektronik mühendisi olan yeğeni Cem İldir ile yaklaşık bir hafta içerisinde de Sihirli Göz'ü ortaya çıkardıklarını söyledi. Sihirli Göz ile Akıl Tahta arasında ciddi fiyat farkı olduğunu hatırlatan Koç, "Akıllı Tahta'nın fiyatı yaklaşık olarak bin 500 ile 3 bin 500 lira arasında değişiyor. Bir akıllı tahta fiyatı ile aşağı yukarı 3 ile 7 tane arasında bu üründen satın alabiliyorsunuz. Okulunuzdaki bir sınıfa akıllı tahta alacağım diyorsanız, aynı okuldaki birçok sınıfa aynı para ile bu cihazı alabiliyorsunuz." dedi.
Akıllı Tahta'da kalemin muhakkak tahtaya temas etmek zorunda olduğunu aktaran Koç, "Sihirli Göz ile 2 ile 3 metre uzaklıktan dahi kolayca yazı yazma imkanınız var. Ayrıca Sihirli Göz ile farenin masaüstü üzerinde, yaptığı bütün işlemleri yansıtılan alanda rahatalıkla yapabiliyoruz. Yani, herhangi bir sunuma girebilir, müzik notaları yazabilir, problem çözebilirsiniz, çözdüğünüz problemleri ve yaptığınız bütün işlemleri hafızaya alabilirsiniz." ifadelerini kullandı.
Cihazın satışı ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK ile bağlantıların kurulduğunu aktaran İbrahim Koç, şöyle devam etti: "Bakanlığımız bu işe çok sıcak bakıyor, çünkü bu ürün tamamıyla Türk yazılımı. En büyük özelliği milli olmasıdır. Diğer akıllı tahta ürünleri bilindiği gibi yurt dışından geliyor ve büyük paralar harcanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın binlerce sınıfında projeksiyon cihazı var. Bizim bir ileriki aşamamızda ise cihazımız, projeksiyon içerisine monte edilerek satışa sunulacak."
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan da cihazla ilgili bütün onayların alındığını belirten İbrahim Koç, AB Uyum Belgesi ve TSE belgesininde olduğunu aktardı. Türkiye'de pahalı olduğu için üretimi yurt dışında yaptıklarını belirten Koç, "Ama bize imkan sunulursa, ülkemizde de üretme şansı buluruz. Dışarıya ayrıca bir para verme imkanından da kurtuluruz. Şu anda sipariş topluyoruz, satışlarımız da yakın bir zamanda başlayacak." dedi.