2,5 Milyon Çocuk Aşı Olmadığı İçin Ölüyor

Dünyada her yıl 5 yaşın altında 2 milyon 500 bin çocuk aşıyla önlenebilir hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

24 Nisan-1 Mayıs Aşı Haftası nedeniyle Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde kutlama programı gerçekleştirildi. Çocukların balonlar ve pankartlara renklendirdiği etkinlikte konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, aşının insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulandığını söyledi.
Aşılanan kişinin artık o hastalığa karşı bağışıklık kazandığını belirten Kasapoğlu, aşının korunabilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum sağlığı müdahalelerin arsında yer aldığını kaydetti. Kasapoğlu, "Dünyada her yıl 5 yaşın altında 2 milyon 500 bin çocuk aşı ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle ölüyor. Aşılama her çocuk için yaşamsaldır. Her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır. Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır.
Bağışık olmayan bütün yetişkinlerde yaşlarına uygun tetanos, difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır" dedi.
Türkiye'de aşılama oranlarının giderek arttığını dile getiren Kasapoğlu, aşılamayla sağlıklı bireylerin topluma kazandırıldığını da kaydetti. Etkinlikte Vali Yardımcısı Hasan Özhan, Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Şükrü Arslan birer konuşma yaptı.