Kale'den 'Yeni Sur Müjdesi' Geldi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü Kadifekale kazılarında, yeni Smyrna'nın ilk kuruluş aşamasında yapılmış olan surlar ortaya çıkarıldı.

Kale'den 'Yeni Sur Müjdesi' Geldi
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Kadifekale sur duvarları restorasyon çalışmalarına destek kapsamında yürütülen kazılarda, 30 metrelik sur duvarları ortaya çıkarıldı. Surların içinde ve dışında 5'er metrelik alanlarda yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan surların, Kadifekale ile Kemeraltı arasında uzanan yeni Smyrna'nın ilk kuruluş aşamasında yapılmış surlar olduğu belirtildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, "Hem Helenistik hem de Roma Dönemi'ne ait sur parçasını ele geçirmiş olduk. Şimdi ortaya çıkardıklarımız nasıl değerlendirilebilir onu göreceğiz, bu surları ortaya çıkarmak önemliydi" diye konuştu.
AGORA KENT MECLİSİ
Kent tarihinin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalarını yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi; Agora ve çevresini "Arkeoloji ve Tarih Parkı" olarak düzenlemeye hazırlanırken, bölgede Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından devam ettirilen çalışmalardan elde edilen arkeolojik bulgular da, İzmir için giderek daha büyük bir önem taşımaya başladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırması yapılarak yıkımları devam eden alanda, son olarak Roma Dönemi'ne ait olan Kent Meclisi ortaya çıkarılıyor. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, Büyükşehir Belediyesi'nin son yıkımlarıyla birlikte Agora'nın 3 katı büyüklüğünde bir alana kavuştuklarını ve kazı alanını da yıkımlar doğrultusunda genişlettiklerini söyledi. Roma Dönemi'ne ait önemli buluntular elde ettiklerini belirten Ersoy, "Son kazılarla birlikte Kent Meclisi'ne ilişkin bir model yapma olanağımız oluştu. Yerinde korunmuş olan bir basamak ortaya çıkardık. Ve bu basamak podyum üzerinde olduğu için Kent Meclisi'nin orkestrasının "opus sectile*" şeklinde mermer döşeme yapıldığını tespit ettik. Bunlar bizim için büyük şans oldu. Çünkü yerinde korunmuş olarak bu eserleri bulmak İzmir arkeolojisi ve tarihi açısından çok önemliydi" diye konuştu. Ersoy, geçtiğimiz yıl gün yüzüne çıkarılan mozaik yer döşemeleri ile grafitilerin de konservasyon çalışmalarının devam ettirildiği bilgisini verdi. Büyükşehir Belediyesi'nin son yaptığı yıkımlarla kent merkezindeki en büyük tarihi Agora olarak adlandırılan bölgede yıkılan bina sayısı 105'e yükselmişti.
Opus sectile* : Mimari anlamda büyük parçalı yer döşemesi tekniğine verilen isim. Özellikle Roma döneminde oldukça sık kullanılan, çeşitli büyüklerde ve genellikle dairesel formda olan geometrik biçimli taşların düzenlenmesiyle oluşturulmaktadır.