Hastalık Yapıcı Mikroplar, Antibiyotiklere Direniyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Aylin Dalkıran, mikroorganizmaların kendilerini yok etmek için kullanılan antimikrobik maddelere karşı er ya da geç direnç kazandıklarını söyledi. Dalkıran, gereksiz ve reçetesiz antibiyotik kullanımının ise, insana yarardan çok zarar vereceğini kaydetti.
Dalkıran, yaptığı açıklamada, antibiyotiklerin uygunsuz ve gereksiz kullanıldığında, kendilerine karşı oluşan direnç nedeni ile iyileştirme etkilerini önemli ölçüde kaybedebildiklerine dikkat çekerek, bir antibiyotiğin kullanılma sıklığının, zaman içerisinde ona karşı geliştirilen direncin de paralel olarak artışına neden olduğunu belirtti.
Dalkıran, direnç gelişimine neden olan en önemli etkinin, antibiyotik tüketimindeki artış ve sonuçta oluşan seçici baskılanmalar olduğunu söyledi. Dalkıran, düşük gelirli ülkelerde ölümlerin yüzde 45'inin enfeksiyon hastalıklarından kaynaklandığına dikkat çekti.
Gereksiz antibiyotik kullanımının her geçen gün arttığına da dikkat çeken Dalkıran, "Gelişmiş ülkelerde antibiyotik kullanımı 3., 4. sırada yer alırken ülkemizde birinci sırada bulunuyor" dedi.
Antibiyotiklere karşı direnç gelişmesini önlemenin mümkün olmadığını ancak uygun önlemlerle azaltılıp kontrol edilebileceğine dikkat çeken Dalkıran, şunları söyledi:
"Antibiyotiklerin iyi belirlenmiş gerekçelerle, uygun doz ve sürede bilinçli bir şekilde kullanılması gerekiyor. Hastaların bilinçlendirilmesi ve eğitim verilmesi de son derece önemli. Toplumda akılcı antibiyotik kullanımını artıracak politikalar geliştirmek hedefler arasında yer almalı. Hem toplumda hem de hastanelerde enfeksiyon kontrol önlemlerine karşı daha duyarlı olmak, özellikle el yıkamaya büyük özen göstermek gerekiyor. Antibiyotiklerin reçetesiz verilmesi de sorunun temelinde yer alan
faktörlerden biri. Toplumun kitle iletişim araçlarıyla bilinçlendirilmesi, hekime antibiyotik yazma baskısını önleyebileceği gibi reçetesiz antibiyotik kullanma alışkanlığını da azaltabilir."