Yurt Dışı Seçmen Kütüğü Genelgesi Ankara
-YURT DIŞI SEÇMEN KÜTÜĞÜ GENELGESİ ANKARA (A.A) - 20.04.2010 - YURT DIŞINDA YAŞAYAN SEÇMENLERİN CUMHURBAŞKANI VE MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMLERİ İLE ANA
-YURT DIŞI SEÇMEN KÜTÜĞÜ GENELGESİ
ANKARA ( A . A ) - 20 . 04 . 2010 - Yurt dışında yaşayan seçmenlerin Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri ile Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulmasında oy kullanmalarını sağlamak amacıyla hazırlanan ' Yurt Dışı Seçmen Kütüğü Genelgesi ' yürürlüğe konuldu .
YSK ' nın Resmi Gazetede yayımlanan kararında , 5749 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunla değiştirilen 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda , ' Yurt dışında bulunan vatandaşların oy kullanmalarıyla ilgili seçim işlerini yönetmek üzere Ankara İl Seçim Kuruluna bağlı Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu oluşturulur . İhtiyaç duyulması halinde birden fazla yurt dışı ilçe seçim kurulu teşkil edilebilir ' maddesinin yer aldığı hatırlatıldı .
Kararda , ilgili Kanun gereği , YSK ' nın , yurt dışı İlçe Seçim Kurulunun oluşturulmasını ve yurt dışında bulunan vatandaşların oy kullanmalarını sağlamak üzere gerekli düzenlemeler yapmakla görevli olduğu ve Ankara İl Seçim Kuruluna bağlı Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu ' nun daha önce oluşturulduğu belirtildi .
Kararda , bu düzenlemeler gereğince , Yurt Dışı Seçmen Kütüğü oluşturulmasını teminen Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün adres kayıt sisteminden seçmen niteliğini taşıyan kişilere ait kayıtların , YSK ' nın Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü Bilgisayar destekli Merkezi Seçmen Kütüğü ' ne ( SEÇSİS ) aktarılmasının usul ve esaslarını göstermek amacıyla hazırlanan ' Yurt Dışı Seçmen Kütüğü Genelgesi ' nin kabul edilerek yürürlüğe konulmasının uygun bulunduğu kaydedildi .
Bu karar örneği ve genelgenin , seçime katılma hakkına sahip siyasi partilerin genel başkanlıklarına , Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına , Ankara İl Seçim Kurulu Başkanlığına ve Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile dış temsilciliklere gönderilmesine karar verildi .
-GENELGE-
Yürürlüğe konulan ' Yurt Dışı Seçmen Kütüğü Genelgesi ' , yurt dışında yaşayan seçmen niteliğini haiz vatandaşların , 298 sayılı Yasanın ilgili maddeleri uyarınca Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri ile Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulmasında oy kullanmalarını sağlamak amacıyla , ' Yurt Dışı Seçmen Kütüğü ' oluşturulmasını teminen Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün adres kayıt sisteminden seçmen niteliğini taşıyan kişilere ait kayıtların , SEÇSİS ' e aktarılmasının usul ve esaslarını göstermek amacıyla hazırlandı .
Düzenleme , yurt dışı seçmen kütüğüne kayıt esasları , yurt dışı seçmen kütüğüne kayıt olacaklar , yurt dışı seçmen kütüğüne kayıt olamayacaklar ile yurt dışı seçmen kütüğünün oluşumuna ilişkin seçmen kayıtlarının ilanı ve itiraza ilişkin esasları kapsıyor .
Genelgeye göre , yurt dışı seçmenlik sıfatının tayininde seçmen kütüğü esas alınacak . Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıt başvurusu kişinin kendisi tarafından yapılacak .
Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce , Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün adres kayıt sisteminde kaydı bulunan ve yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarından seçmen niteliğini taşıyanlar yurt dışı seçmen kütüğüne kaydedilebilecekler .
Seçmen niteliğine sahip olmasına ve yurt dışında ikamet etmesine rağmen , yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunmayan Türk vatandaşları , adres kayıt sistemine dahil olabilmeleri için en yakın konsolosluğa başvurarak İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce düzenlenen ' Adres beyan formu ' nu doldurup imza karşılığı verecekler .
Kısıtlı veya kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar , MERNİS kayıtlarında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olup da seçmen niteliğine sahip olmakla birlikte MERNİS Adres Kayıt Sisteminde ( AKS ) yurt dışı ülke bilgisi bulunmayanlar , silah altında bulunan erler ( izinli olsalar bile ) Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıt olamayacaklar .
20 . 04 . 2010 09 : 51 : 44