Amerikalı Grafik Tasarımcı İzmir'de

Amerikalı grafik tasarımcı David Gibson, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin konuğu olarak geldiği Türkiye'de işaret ve yönlendirme sistemlerini değerlendirdi

Amerikalı grafik tasarımcı David Gibson, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin konuğu olarak geldiği Türkiye'de işaret ve yönlendirme sistemlerini değerlendirdi. Tek başına şehri gezen Gibson, kaybolmamak için İstanbul'da minareleri, İzmir'de ise denizi takip ettiğini söyledi. Türkiye'de yönlendirme sistemlerinin eksik olduğuna dikkat çeken David Gibson, dünyanın diğer ülkelerine nazaran insanların konuk severliğinin bu eksikliği kapattığını belirtti.
Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'nün konuğu olarak İzmir'e gelen David Gibson, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde düzenlenen seminerde işaretlendirme ve yönlendirme sistemlerini anlattı. Türkiye'de bu konuda bir çok eksiğin göze çarptığını vurgulayan Gibson, "İstanbul'da Sultanahmet, Ayasofya ve Beyoğlu'nu gezdim. Tarihi yönlendirme levhaları yeterliydi. Ancak belirli mihenk noktalarının olması gerekir. Bunlar yoktu. İstanbul ile ilgili en önemli eksik tam bir haritanın olmayışı. Bu konuda kesinlikle bir çalışma yapılması gerekiyor. Yönlendirme sistemleri de yeterli değil. Ancak yine de çok büyük sıkıntı yaratmıyor. İnsanlar çok sıcakkanlı ve yardımsever. Dünyanın hiçbir ülkesinde görmediğim bir özellik. İşaretlendirme sistemi eksik olsa da yolunuzu kaybetmiyorsunuz. İstanbul'da minareleri, İzmir'de ise denizi takip ederek yolumu buldum" diye konuştu.
İşaretlendirme ve yönlendirme sistemleri konusunda Amerika ve İngiltere'nin oldukça başarılı olduğunu belirten Gibson, "Bu konuda çok ciddi çalışmalar yapıyorlar. Türkiye de bu alandaki eksiklerini tamamlayabilir. Bilmediği bir ülkeye ilk defa ayak basan bir adamın, cebinde parası yoksa ve dil bilmiyorsa yaşayacağı ilk şey korku olacaktır. Sonra karışıklık duygusu gelir. Ben çok ülke gezdiğim için artık hissettiğim en güçlü duygu heyecan. Türkiye'de beni çok heyecanlandırdı. Özellikle tarihi geçmişi inanılmaz. İzmir'de Kemeraltı'nı gezdim. Mimari ve tarihi dokusu çok güzel. Yerel özelliklerin mutlaka ön plana çıkarılması gerekiyor. Cumbalı, ferforjeli evler beni çok etkiledi. Dediğim gibi yönlendirme sistemleri eksik de olsa tarihi dokusu ve insani özellikleriyle Türkiye bir çok ülkeyi geride bırakır" dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde üç gün boyunca öğrencilerle birlikte olan David Gibson, ilk gün düzenlenen seminerin ardından, iki gün boyunca atölye çalışmalarına katıldı. İnşaatı devam eden Güzel Sanatlar Fakültesi'nde işaretlendirme ve yönlendirme sistemleri konusunda öğrencilerle çalışma yaptı.