Şimşek, 'Elektronik Fatura Projesi'ni tanıttı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'elektronik fatura'(e-fatura) projesi ile mükellefin kağıda dayalı faturalaşmadan doğan maliyetleri ortadan kaldırılabileceğini belirtti.

  Şimşek , ' E-fatura projesi sayesinde , faturalaşma ile ilgili işlemler ç ; ok daha dü ; şü ; k maliyetler ile yerine getirilecektir . Zaman kayıplarının ortadan kaldırılması , bilgi ve teknolojinin yaygın kullanımı , kağıt kullanımının azalması sağlanacaktır ' dedi .

Maliye Bakanı Şimşek , Bakanlık binasında dü ; zenlenen toplantıyla ' Elektronik Fatura Projesi ' hakkında bilgi verdi .

Şimşek , ' e-fatura ' ile faturalama sü ; reç ; lerinin tü ; mü ; elektronik yö ; ntemlerle gerç ; ekleştirileceğini belirterek , ' E-fatura uygulamasında fatura oluşturma , gö ; nderme , muhafaza ve istenildiğinde ibraz edilmesi ile ilgili tü ; m işlemler kağıt kullanmadan yapılmaktadır . Daha hızlı , kolay ve gü ; venli bir faturalaşma yö ; ntemi anlamına gelen elektronik fatura , sunduğu maliyet etkinliği ve verimlilik artışı gibi imkanlar nedeni ile dikkat ç ; ekici bir ö ; zelliğe sahiptir . Bu sistem başta , Belç ; ika , Danimarka , İspanya , Finlandiya olmak ü ; zere Avrupa Birliği ü ; lkelerinde kullanılmaktadır . Araştırmalara gö ; re , e-fatura ' ya geç ; iş tamamlandığında sağlanacak tasarruf yıllık 243 milyar dolar olarak tahmin edilmektedir ' şeklinde konuştu .

Bu proje ile mü ; kellefin kağıda dayalı faturalaşmadan doğan maliyetleri ortadan kaldırılabileceği ve ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak e-ticaret , dış ticaret , gü ; mrü ; k ve kamu tedariki gibi işlemlerde e-fatura kullanımına imkan vereceğini belirten Şimşek , ' Bu proje sayesinde , faturalaşma ile ilgili işlemler ç ; ok daha dü ; şü ; k maliyetler ile yerine getirilecektir . Zaman kayıplarının ortadan kaldırılması , bilgi ve teknolojinin yaygın kullanımı , kağıt kullanımının azalması sağlanacaktır . Fatura dışında da diğer belgelerinde elektronik ortama aktarılması sağlanacaktır ' dedi .

Basın mensubunun , Maliye Bakanı ' nın , İsviç ; re ' de ' Tü ; rkiye , Avrupa ' dan 4-5 kat fazla bü ; yü ; yebilir ' sö ; zü ; nü ; değerlendirme isteği ü ; zerine , Bakan Şimşek , ' Tahminleri dikkate alarak OECD raporlarına gö ; re Tü ; rkiye tahmini olarak yü ; zde 3 , 5-5 , 5 arasında bü ; yü ; yebileceği kanaati var . Avrupa Birliği ü ; lkeleri ortalaması 0 , 7-1 , 4 olacaktır . Tahminler bu şekilde gerç ; ekleşirse , Tü ; rkiye Avrupa ile arayı kapatmaya devam edecek , Avrupa Birliğıi ' nin9 birkaç ; katı bü ; yü ; yecek . Orta vadede , Avrupa ' nın yü ; zde 1 , 8-2 bü ; yü ; yeceği ö ; ngö ; rü ; lü ; yor . Halbuki OECD ' nin Tü ; rkiye tahminleri 2010-2017 yılları arasında bü ; yü ; me tahmini yü ; zde 6 , 7 . Tü ; rkiye ' nin Avrupa ' ya gö ; re 3-3 , 5 kat bü ; yü ; yeceğini tahminler ortaya koyuyor ' şeklinde cevap verdi .

Sigara fiyatlarını kaç ; ağı arttırdığı yö ; nü ; nde olduğu , kaç ; akç ; ılığı ö ; nleme konusunda Bakanlık olarak neler yapacaksınız konusundaki soruya , Bakan Şimşek , sigaradan alınan vergileri yü ; kselttiğini , İdare olarak yeni kaynaklar ve denetim ekiplerinin kurulduğu ayrıldığını belirterek , bandrolsü ; z ü ; rü ; n satanların , nakliyatını yapanlara ç ; ok ciddi cezalar verildiğini sö ; yledi . Maliye Bakanlığı , Gelir İdaresi yapısal dü ; zenlenmesi hakkında soruya ise , orta vadeli bir proje olduğunu , bir tek tasarı ile yapılamayacağını , Gelir İdaresi ' nin borç ; larını azaltıp , gü ; ç ; lendirilmesi konusunun ö ; nemli olduğunu ifade etti .

Tekel İşç ; ileri ' nin Danıştay ' a yaptığı itiraz kabul edildi . Hangi kurum itiraz edecek , yeni sü ; re belirlenecek mi , kanuna gö ; re 8 ay alacak mı şeklindeki soruya ise ; Şimşek , ' Hü ; kü ; met olarak kararı değerlendiriyoruz . Ç ; alışma ve Sosyal Gü ; venlik Bakanımız , personelden sorumlu Devlet Bakanımız ve Ö ; zelleştirme İdaresi Başkanı konu ü ; zerinde ç ; alışıyorlar ' şeklinde cevap verdi .

Vergi borç ; larının yeniden yapılandırılması hakkında soru ü ; zerine , genel bir vergi borç ; landırılması veya genel bir af vergi uyumunu bozan ö ; nemli bir husus olduğunu , Gelir İdaresi ' ne denilecek şirket bazında sağlanacak bir uygulamayla , vergi borç ; larının yeniden yapılandırılması hakkında Maliye Bakanlığı ' nca bir ç ; alışma yapılabileceği sinyalini verdi .

Tü ; fe ilk kez ç ; ift haneli rakamları gö ; rdü ; ğü ; ve kamu zamlarının bunda etkili olduğu sorusuna , Şimşek , 2010 yılının ilk yarısında mevsimsel etkiler ve idari olarak aldığımız kararlar fiyatların geç ; ici olarak artabileceğini ö ; ngö ; rdü ; klerini , ç ; ekirdek enflasyonun yü ; zde 4 civarında olduğunu ve gerekli aç ; ıklamayı Merkez Bankası ' nın yapacağını belirtti .